Skip to content
Recent Social

1,18 milioane de români primesc pachete de igienă

Ministerul Fondurilor Europene anunță că vor distribui către 1,18 milioane de români pachete de igienă.

Ministerul Fondurilor Europene, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD), a început distribuirea celei de-a doua tranșe a pachetelor de igienă în patru județe din țară: Brașov, Covasna, Harghita și Sibiu. În aceste județe au fost livrate 88.634 de pachete. În zilele următoare va începe distribuirea pachetelor cu produse în județele Neamț, Iași și Constanța, iar apoi în restul țării. Prima tranșă a fost livrată în luna ianuarie 2020, când persoanele din grupurile vulnerabile au primit alte 1,18 milioane de pachete.

În contextul în care izolarea din mediile rurale și economia greu încercată afectează în primul rând persoanele aflate deja în risc de sărăcie și excluziune socială, aceste 1.188.852 de pachete de igienă în valoare de 141,2 milioane de lei, urmate din 22 iunie de pachetele cu hrană, reprezintă un sprijin important pentru cei mai puțin fericiți dintre noi. Rapiditatea cu care echipa Ministerului Fondurilor Europene a contractat aceste pachete și a construit mecanismele legale de distribuție este o nouă reușită demnă de remarcat, cu atât mai mult cu cât avem în vedere contextul de risc în care funcționăm”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Fiecare pachet conține 5 periuțe de dinți ambalate individual, 4 tuburi de pastă de dinți de 75 ml, 1 tub de săpun lichid de 500 ml, 1 tub de șampon pentru copii de 800 ml, 1 tub de șampon pentru adulți de 500 ml, detergent granule pentru rufe colorate – 900 g, detergent granule pentru rufe albe – 1800 g.

Categoriile de persoane care vor beneficia de asistență materială de bază acordate în cadrul proiectului finanțat din POAD sunt:

  • persoanele cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
  • familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • persoane aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente și în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, în anumite condiții.

La sfârșitul acestei luni, MFE va începe prima tranșă de distribuire a pachetelor cu alimente. Contractul, finanțat tot din POAD, a fost semnat de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, în aprilie 2020 și are o valoare de 1 miliard lei.

POAD are o alocare de 441 milioane euro și este finanțat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.