Skip to content
Ediția de astăzi Recent

137 de adeverințe de integritate comportamentală eliberate de poliţiştii din Mehedinți

IPJ Mehedinți a eliberat 137 de adeverințe din care să rezulte dacă persoana verificată a săvârșit sau nu infracțiuni ce fac obiectul Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale.

La începutul lunii iulie a acestui an a intrat în vigoare Legea privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale (registru organizat de MAI, ținut de structurile specializate ale unităților Poliției Române). Până în prezent, au fost eliberate 137 de adeverințe din care să rezulte dacă persoana verificată a săvârșit sau nu infracțiuni ce fac obiectul acestui Registru.

Persoana fizică poate obține propriul certificat de integritate comportamentală în aceleași condiții în care poate obține certificatul de cazier judiciar, respectiv de la orice unitate de poliție în care funcționează ghișeu pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar.

Certificatul de integritate comportamentală nu se substituie certificatului de cazier judiciar. Adeverința, cât și celelalte documente prevăzute în Legea nr.118/2019 (certificatul de integritate comportamentală, copia de pe Registru, extrasul din Registru) au valabilitate de 6 luni, similar certificatului de cazier judiciar.

Entitățile prevăzute în lege solicită certificatul de integritate în condițiile stipulate în legislația proprie/procedurile interne de lucru. Așadar, legea nu instituie obligativitatea solicitării certificatului de integritate comportamentală, copiei de pe Registru, a extrasului din Registru, respectiv a adeverințelor, din 6 în 6 luni.

”Menționăm că, deși termenul de operaționalizare a Registrului este finalul 2020, IPJ Mehedinţi poate elibera astfel de documente, prin Serviciul Cazier, Statistică şi Evidenţă Operativă, la cererea persoanelor fizice interesate sau a entităților prevăzute de lege”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Mehedinți.

Până în prezent au fost eliberate 137 de adeverințe din care să rezulte dacă persoana verificată a săvârșit sau nu dintre infracțiunile care fac obiectul acestui Registru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.