Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici continuă să susțină că prețurile la gaze și carburanți vor fi plafonate, în ciuda avertismentelor transmise de cei din Opoziție sau specialiști.
În România, cei mai mari producători de carburanţi sunt OmV Petrom şi Rompetrol. Potrivit datelor MFP, în 2017, OMV Petrom a avut o cifră de afaceri de 14,76 miliarde de lei şi un profit de 2,4 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 16,25% din cifra de afaceri. Aceleaşi date arată că Rompetrol Downstream a avut în 2017 o cifră de afaceri de 8,87 miliarde de lei, din care 1,9% a fost profitul net.
Ordonanţa publicată sâmbătă în Monitorul Oficial prevede că, „în perioada 1 aprilie 2019-28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora şi/sau afiliaţii aparţinând aceluiaşi grup de interes economic care desfăşoară atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României au obligaţia să vândă cu preţul de 68 lei/MWh cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizori şi clienţi finali eligibili. În această perioadă, producătorul are obligaţia să vândă cu prioritate către furnizori, în condiţii reglementate de ANRE, pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienţilor casnici, din producţia curentă şi/sau din depozitele de înmagazinare.
Acelaşi document reglementează ca producătorii, inclusiv filialele acestora şi/sau afiliaţii aparţinând aceluiaşi grup de interes economic care desfăşoară atât activităţi de extracţie cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României nu vor mai încheia contracte de vânzare cu livrare pe teritoriul României, la preţuri mai mari de 68 lei/MWh.
Diferenţele de costuri de achiziţie din anii 2018 şi 2019 ale furnizorilor, nerecuperate prin preţurile practicate, se vor recupera până la data de 30 iunie 2022, conform reglementarilor ANRE.
La finele lunii decembrie, președintele PNL Mehedinți Virgil Popescu spunea că intenția ministerului Finanțelor de a plafona prețul la gaze până în 2021 va fi o pierdere pentru România, pentru cetățeni și vor avea câștig de cauză rușii și ungurii.
”Haideți să analizăm împreună această propunere de HG să vedem cine pierde și cine câștigă. Bugetul de stat? Evident că nu. Diminuarea drastică a încasărilor la bugetul de stat din impozitul pe profit al celor două companii și din impozitul suplimentar obținut din dereglemantarea prețului la gaze conform OUG 7/2013 este evidentă. Nu mai vorbim de dividende mult mai mici care vor veni la bugetul de stat de la cele două companii unde statul este acționar. Consumatorul român? Evident că nu. Furnizorii, traderii de gaze, adica cei care cumpără gaze de la producător spre revânzare, le pot vinde pe acestea la orice preț, doar producătorii au obligația de a respecta prețul maximal impus. Industria din România consumatoare de gaz? Evident că nu. Plafonarea prețului la 55 lei/MWh este susceptibilă de ajutor de stat și va permite pornirea unor investigații din partea Comisiei Europene asupra fimelor românești respective și asupra statului român, astfel încât prejudicul ar fi mult mai mare decât beneficiile aduse industriei românești. Investitorii startegici din Marea Neagră? Evident că nu. Nici un investitor nu va mai dori sa facă investiții într-o țară în care se schimbă legislația după cum un domn condamnat în prima instanță la 8 ani de închisoare se trezește vorbind la TV. Nu mai vorbim de faptul că întreg Bugetul de venituri și cheltuieli ce stă în spatele deciziei de investiții este aruncat în aer. Cine câștigă? Dacă ne uităm că această HG vine la pachet cu o amisitie fiscală anunțată de ministrul Teodorovici, nu pot să nu mă întreb dacă firmele lui Ioan Nicolae nu vor avea iar parte de gaz ieftin. Nu că ar fi un lucru rau să repornim industria chimică și petrochimică, dar dupa ce i se șterg datoriile să îi dai iar posibilitatea să facă altele mi se pare prea mult. Nu cumva vorbim aici de o afacere de tipul bani pentru campania electorala din 2019?”, mai declară vicepreședintele PNL.