Skip to content
Focus Recent

3 motive pentru care PSD refuză să plece de la guvernare: primarii, prefecții și banii

Criza guvernamentală prin care trece România ne arată un PSD care vrea să rămână la conducerea Guvernului în ciuda faptului că a pierdut majoritatea din Parlament, cel puțin asta vrea să transmită ALDE. Fără grupul politic ALDE, PSD nu mai poate controla voturile din Parlament.

Premierul Viorica Dăncilă încearcă să-i convingă pe pesediști să rămână la guvernare, chiar dacă tot mai mulți, inclusiv Teodorovici, protejatul ei, ar cere partidului să facă pasul înapoi, potrivit PSNews.ro

Motivele invocate de Dăncilă sunt unele care ar trebui să-i sperie pe pesediști:

  • Alegerea primarilor în 2 tururi

Această discuție a fost și în 2016, însă Guvernul condus de Dacian Cioloș a ascultat ordinele lui Liviu Dragnea și nici n-a îndrăznit să se apropie de lege. De data aceasta, un nou Guvern instalat la conducere ar face modificările necesare, mai ales dacă va fi un Guvern PNL și în cazul acesta PSD va pierde foarte multe primării din țară, care vor trece în curtea liberalilor sau useriștilor.

Alegerea primarilor în două tururi a fost și unul dintre motivele care a dus la ruperea coaliției de guvernare, deoarece Tăriceanu era în favoarea unei astfel de legi încă din martie 2019: „Noi susţinem că alegerea (n.r. primarilor) trebuie să se facă în două tururi.[…] Chestiunea asta pentru noi e un handicap, în timp ce pentru partidele mari este un avantaj nemeritat”.

La pachet cu această schimbare, ar putea veni și un OUG al noului Guvern care să schimbe modul prin care vor fi aleși președinții Consiliilor Județene. Premierul Viorica Dăncilă și-a asumat un OUG, în iunie, prin care președinții CJ vor fi aleși direct prin votul secret al cetățenilor. Nu e foarte clar pe cine favorizează acest joc, dar cu siguranță PSD nu ar fi adoptat un OUG care să nu-i avantajeze, deși se poate dovedi un dezavantaj în campanie. Un nou Guvern, un nou OUG, însă de data aceasta totul ține de timp pentru că legea electorală nu poate fi modificată oricând, mai ales că în iunie 2020, cel mai probabil, vor fi alegerile locale.

O astfel de lege, a votului pentru primari în 2 tururi, ar determina și niște mutări politice în teritoriu, pentru că unii primari vor fugi imediat spre alte formațiuni politice, unde vor considera că vor avea mai multe șanse la victorie. Și odată cu primarii vor pleca și organizațiile din teritoriu.

 

  • Schimbarea prefecților PSD

 

Prefecții joacă un rol esențial în organizarea alegerilor din teritoriu și ei reprezintă instrumentele prin care Guvernul controlează direct teritoriul.

Deja după ce ALDE a anunțat că iese de la guvernare, PSD va încerca să schimbe prefecții propuși de ALDE și să-și impună oamenii. Același lucru se va întâmpla și dacă PSD va ieși de la guvernare, mai ales în județele mari. Va veni un nou premier care va face schimbări în teritoriu pentru a pregăti alegerile din 2020.

Dacă în 2016 Guvernul Cioloș n-a avut curaj să schimbe prefecții importanți pentru PSD, în 2020 lucrurile vor fi complet diferite și împotriva PSD, care se va vedea izolat și în teritoriu. Fără prefecți riscă să piardă și primarii, care vor fugi spre partidele cu mai multe șanse.

 

  • Subvențiile pentru partid

 

PSD conduce detașat la acest capitol pentru că a avut controlul Guvernului și a reușit să-și deconteze cheltuielile sau să-și atribuie mai multe merite financiare. Lucrul acesta se va schimba rapid dacă vor ieși de la guvernare, ceea ce aduce pierderi pentru baronii care finanțează partidul, fiind nevoiți să acopere diferența din propriul buzunar sau PSD va rămâne fără bani.

PSD ar vrea să plece de la guvernare, însă momentan n-au primit nicio garanție că va veni un guvern care nu le va strica socotelile până în decembrie 2020, așa cum a fost Guvernul Cioloș format din oameni fideli PSD. În tot acest timp, sunt nevoiți să încerce să supraviețuiască împreună pentru că alte soluții nu se arată pe scena politică. Au apus și vremurile în care traseismul era sport național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.