Skip to content
Lifestyle

65 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu – lider țărănist, premier și om politic exemplar

Despre politică se spune adesea în spaţiul public românesc că, dacă n-ar avea o concurenţă serioasă şi atestabilă, ar fi cea mai veche meserie din lume. Dar până şi mereu paradoxala Românie a reuşit să contrazică această zicală născând un politician care a pus în prim planul preocupărilor sale interesul public, şi nu măruntul interes particular sau de partid. Unul dintre acești politicieni a fost Iuliu Maniu, președintele Partidului Național Țărănesc și premier al României între noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930 și octombrie 1932-ianuarie 1933. Acum 65 de ani, Maniu înceta din viață în pușcăria comunistă de la Sighet.

Maniu s-a născut la data de 8 ianuarie 1873 în Şimleul Silvaniei, după fratele său Cassiu (1867-1943), viitor profesor de politologie şi filosofia dreptului la Universitatea din Cluj. Vor mai urma trei surori, Sabina, Cornelia şi Elena. Familia Maniu era o veche familie nobiliară ardeleană din Sălaj, cel mai cunoscut membru al ei fiind Laurenţiu Man, înnobilat de către împăratul austriac Leopold I, prin diploma din 7 decembrie 1699.

 Studiile și implicarea în viața politică

Născut şi crescut în atmosfera naţionalist-luminată a familiei sale, tânărul Iuliu nu avea cum să nu-şi dedice viaţa emancipării românilor din Ardeal şi îndeplinirii idealului de unitate naţională, un vis ce părea îndepărtat, dar pe care Maniu l-a realizat.

CITEȘTE MAI DEPARTE AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.