Skip to content
Ediția de astăzi Recent

A început Festivalul Internaţional de Literatură „Mihai Eminescu”

 

În perioada 14-15 ianuarie a.c., are loc  ediţia a XXIX-a a Festivalului Internaţional de Literatură „Mihai Eminescu”.

Deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Literatură „Mihai Eminescu” a avut loc luni, 14 ianuarie 2019, în sala „Virgil Ogăşanu” a Palatului Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin, începând cu ora 11,00, ocazie cu care s-au decernat premiile şi medaliile „Eminescu”.

”Anul cultural pentru Palatul Culturii Teodor Costescu începe cu o manifestare de excepție consacrată personalității poetului Mihai Eminescu. Iată-ne prezenți la o nouă ediție Festivalului Internațional de Literatură Mihai Eminescu. Este o manifestare de lungă și și fructoasă tradiție, care la fiecare început de an marchează acest debut al acțiunilor culturale”, a spus Sorin Vidan, managerul Palatului Culturii ”Teodor Costescu”.

Scriitorul Florian Copcea, preşedintele  Fundaţiei Culturale „Lumina” şi iniţiatorul acestui festival, este apreciat pentru  excelenta organizare a acestui festival, unul dintre cele mai longevive evenimente de acest gen din partea de sud-vest a României.

„Evenimentele culturale dedicate Zilei Naționale Mihai Eminescu sunt remarcabil organizate la Turnu Severin și în foarte multe localități. Mă bucur să știu că agenda din acest an ne reunește pe noi scriitorii în numeroase acțiuni culturale, cum este și acest festival internațional de literatură Mihai Eminescu. Uniunea Scriitorilor din România – filiala Craiova este parte integrată a acestor manifestări și din Drobeta Turnu Severin și din Oltenia”, a spus scriitorul craiovean Mihai Firică.

Evenimentul a debutat cu un mini-spectacol eminescian susținut de Corul Episcopiei Severinului şi Strehaei, după care a avut loc vernisajul expoziţiei ,,Marea Unire” a Muzeului ,,Regiunii Porţilor de Fier” și prezentarea volumului omagial ,,Mehedinţiul în anul Centenarului –Mărturii, oameni şi fapte”. Manifestările au continuat cu simpozionul ,,Mihai Eminescu – omul deplin al culturii române”, în cadrul căruia au susținut  comunicări: Mihai Cimpoi, Gabriel Coşoveanu, Ioan David, Vasile Bahnaru, Tudor Nedelcea, Florentin Popescu, Nina Corcinschi, Florian Copcea, Nicolae Dabija și lansarea antologiei ,,În liră-mi geme și suspin-un cânt” şi a revistei ,,Hyperion”, nr. 1 (4)/2019. Juriul este format din scriitorii: Mihai Cimpoi (preşedinte), Florian Copcea (secretar), Emanuela Buşoi, Vasile Barbu, Alexandru Burlacu, Vasile Bahnaru, Vasile Morar, Tudor Nedelcea, Florentin Popescu, Gheorghe Rancu, Nelu Barbu. Alte manifestări în cadrul festivalului sunt programate să aibă loc la Orşova şi Băile Herculane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.