Skip to content
Lifestyle Spot

A patra ediție a Festivalului Cozonacilor de la Crainici

 

La Crainici, în județul Mehedinți, se organizează de patru ani Festivalul cozonacilor, un eveniment care s-a născut din dorința de a promova această localitate, dar și pentru a duce mai departe tradițiile satului.

Femeile din Crainici, pasionate de gătit, au reînviat tradiţia în acest colț de munte al Mehedințiului. Datorită lor a avut loc vineri, chiar de Ziua Copilului, cea de-a patra ediție a Festivalului Cozonacilor. Delia Mladin este sufletul acestui eveniment, care reunește tot satul.

„Mi-am dorit din suflet ca festivalul să aibă continuitate și iată Dumnezeu a fost bun și m-a ajutat ca această ediție a patra să aibă loc exact de Ziua Copilului. Noi, femeile, ne-am gândit că ar fi un lucru frumos să ne adunăm și să demonstrăm că suntem femei cu suflet, muncitoare, harnice ca și poporul nostru român. Avem în suflet aceste tradiții și obiceiuri și le ducem mai departe cu demnitate și mândrie”, spune Delia Mladen.

Oameni din localitățile învecinate, atât din Mehedinți, cât și din Gorj, au venit să guste din celebrul cozonac de Crainici, făcut după reţetele bunicilor.

Participantele îmbrăcate în straie populare s-au apucat de frământat cozonacii după rețete vechi, moștenite din familie. Este o tradiție la Crainici care se respectă cu sfințenie, iar o gospodină trebuie musai să știe să pregătească cozonacul de sărbători.

“Eu am învățat să fac cozonac de la mama mea și să vă spun drept, dacă nu-i fac soțului cozonac de sărbători nu este nicio prăjitură în casă. Important este ca ingredientele să fie de calitate și trebuie frământat bine, altfel nu iese frumos. Apoi, să vă spun că este mai greu de copt la cuptorul cu lemne decât la un cuptor electric. Cozonacul trebuie să fie bine crescut, să arate frumos, să fie bine copt”, spune Elena Salavarin.

După ce au crescut suficient cât să devină pufoși, cozonacii au fost băgați la cuptorul cu lemne, iar apoi juriul i-a notat cu mare atenție pentru ca premiile să fie acordate așa cum se cuvine.

“Am zis să fie un concurs frumos, să lăsăm femeile să se organizeze și să aducă în fața juriului la degustat un cozonac frumos, gândit și plămădit și să pună în el suflet, în afară de stafide, rahat și nuci”, mai spune Delia Mladen atunci când este întrebată de criteriile de jurizare.

Primăria comunei Bala a sprijinit acest festival. “Este un obicei al satului, este o bucurie enormă că le avem pe aceste doamne. În fiecare an noi le susținem să aibă o festivitate făcută așa cum trebuie”, spune primarul Valentin Ohima Mândruț.

Și pentru că la o așa sărbătoare a satului nu putea lipsi muzica populară, pe scena amenajată în fața Căminului Cultural a urcat grupul vocal al satului, care a încântat audiența. Localnicii s-au prins în horă în așteptarea unei felii de cozonac, acest desert tradițional foarte apreciat de români. Tot pentru ei a fost pregătită la ceaun și o tocăniță gustuoasă din carne de miel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.