Skip to content
Administrație locală Recent

A trecut de Parlament legea care înjumătățește taxele pentru afaceri pe unele insule

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede instituirea unui regim fiscal derogatoriu pentru terenurile din insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat, precum și pentru construcţiile ridicate pe acestea şi activităţile economice de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul şi servicii conexe desfăşurate în aceste zone.

S-au înregistrat 177 de voturi „pentru”, 94 „împotrivă” şi trei abţineri. Din proiectul de lege au fost eliminate jocurile de noroc. Sub incidenţa acestei legi nu intră terenurile din Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”.

Actul normativ prevede scutirea de taxa pe teren pentru „insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat cu o suprafaţă mai mare de 35 de hectare cu potenţial de exploatare economică rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică”, potrivit PSNews.ro

De asemenea, aceste terenuri sunt exceptate de la prevederile Legii apelor nr.107/1996.

Regimul derogatoriu se aplică şi unor părţi din aceste terenuri a căror suprafaţă nu este mai mică de 10 hectare.

Potrivit legii, regimul fiscal derogatoriu se aplică, în mod corespunzător, şi construcţiilor civile edificate pe aceste terenuri, dacă sunt utilizate pentru activităţile de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, precum şi cele de servicii conexe acestora.

În acest sens, se reduc cu 50% taxele şi impozitele locale calculate pentru aceste construcţii şi activităţile economice menţionate.

Unităţile administrativ-teritoriale vor concesiona suprafeţele disponibile din aceste terenuri exclusiv pentru aceste activităţi economice.

De asemenea, pentru activităţile economice autorizate în condiţiile prezentei legi, nu sunt aplicabile dispoziţiile art. 18 din Codul fiscal şi se aplică regimul taxei pe valoarea adăugată prevăzut la art. 291 alin. (3) din Codul fiscal.

În limitele competenţelor legale, autorităţile administraţiei publice locale pot adopta măsuri administrative, scutiri şi alte facilităţi, cu caracter temporar sau permanent, care să contribuie la stimularea investiţiilor şi a dezvoltării activităţilor economice, în condiţiile prezentei legi.

La solicitarea unităţilor administrativ-teritoriale, în termen de 90 de zile de la primirea solicitării, Guvernul identifică terenurile susceptibile de a fi incluse în această categorie şi asigură intrarea acestora în domeniul public al statului şi administrarea unităţilor administrativ-teritoriale corespunzătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.