Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Aceeaşi speţă, două soluţii total opuse la Tribunalele din Mehedinți și Vâlcea

Cazuri identice primesc în două instanțe arondate Curții de Apel Craiova decizii complet diferite. Nu e de mirare că Romania a fost sancționată de nenumărate ori în urma unor decizii judecătorești eronate sau care nu respectau linia unei practici unitare.

13 primării din județul Mehedinți au fost neîndreptățite  printr-o hotărâre a Consiliului Județean Mehedinți, prin care s-a făcut repartizarea către primăriile din județ a cotei de 6 la sută din impozitul pe venit estimat pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită finanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care unitățile administrativ-teritoriale, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii și din surse defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, în anul 2020.

Diferențele între sumele repartizate primăriilor din județ sunt foarte mari. Dacă Primăria Jiana, de exemplu, a primit suma de 1.000.000 de lei, Primăria Șimian, cea mai mare comună din Mehedinți, a primit doar 50.000 de lei. Tot 50.000 de lei a primit și Bâcleș, Vânjuleț, Poroina Mare, Ilovăț, Husnicioara, Devesel, Dubova, Dumbrava, Dârvari, Cujmir. Nu mai vorbim de Orșova, al doilea municipiu al Mehedințiului, căruia nu i s-a repartizat absolut niciun ban.

La începutul lunii februarie a.c., prefectul județului Mehedinți, Cristinel Pavel, a atacat în instanța de contencios administrativ această hotărâre, dar Tribunalul Mehedinți s-a pronunțat zilele trecute prin respingerea acțiunii.

Ce decizie a dat Tribunalul Vâlcea

Astăzi, 15 mai 2020, Tribunalul Vâlcea s-a pronunțat  într-o speță asemănătoare cu cea formulată de prefectul de Mehedinți, Cristinel Pavel, dar decizia este însă total opusă. Magistratul vâlcean, care a avut în față acest dosar, a admis acțiunea Prefecturii Vâlcea pentru că este limpede pentru toată lumea că acești bani au fost împărțiți pe criterii politice.

“Admite cererea formulată de reclamanta INSTITUŢIA PREFECTULUI JUDEŢUL VÂLCEA – prin prefect, cu sediul în municipiul Rm. Vâlcea, str. Tudor Vladimirescu, nr. 1, jud. Vâlcea, în contradictoriu cu pârâtul CONSILIUL JUDEŢEAN VÂLCEA cu sediul în mun. Rm. Vâlcea, str. General Praporgescu, nr. 1, jud. Vâlcea. Anulează Hotărârea nr. 46 din 18.02.2020 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumei de 27.316 mii lei din fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Vâlcea, constituit potrivit prevederilor art. 6 alin. 1 lit. c din Legea bugetului de stat pe anul 2020 nr. 2/2020, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare pe care unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, în mod justificat, nu le pot finanţa din veniturile proprii, inclusiv din impozitul pe venit si din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2020, adoptată de pârâtul Consiliul Judeţean Vâlcea”, se arată pe portalul instanței.

Cazuri identice, hotărâri complet diferite

În ambele județe din Oltenia, șefii de la Consiliul Județean au împărțit acești bani în mod discreționar, afectați fiind primarii neînregimentați la PSD ori care nu  mai răspund la comenzile acestora.

Decizia Tribunalului Mehedinți, cel puțin surprinzătoare, va fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova. Cel mai probabil, și Consiliul Județean Vâlcea va ataca decizia tribunalului județean din Vâlcea, astfel că rămâne de văzut cum se va pronunța instanța superioară în acest caz. Practic, va avea în față o speță trasă la indigo, dar cu soluții date de magistrați total opuse.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.