Skip to content
Ediția de astăzi

Adrian Marinescu, medic infecționist la Matei Balș: Urmează o perioadă grea în România

În exclusivitate pentru PSnews.ro, Dr. Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, a explicat că România se va apropia de vârful epidemiologic în jurul perioadei de 1 mai. Potrivit medicului, „e puțin probabil” ca România să ajungă la un scenariu precum cel din Italia, însă acesta atenționează că va urma o perioadă în care ne vom confrunta cu un număr foarte mari de îmbolnăviri.

„Important este ca oamenii să respecte apelurile autorităților și să rămână în case. Doar așa îi pot ajuta pe medici”, spune acesta.

Nimeni nu poate garanta că un lucru se poate întâmpla într-un fel sau altul. După toate datele pe care le avem și măsurile care sunt luate la noi sunt luate repede și putem observa ușor că noile cazuri care apar sunt persoane aflate deja în monitorizare, e puțin probabil să avem un scenariu cum e în Italia. Însă, urmează o perioadă grea și la noi. Probabil undeva după sărbătorile pascale, probabil spre 1 mai ne vom apropia de vârful epidemiologic. Asta o să însemne un număr mare de îmbolnăviri la nivel de zi. Este foarte greu de spus dacă vor fi poate și o mie de cazuri pe zi.

Sigur că o să mai avem de luptat cu acest fenomen, dar există și semne că la un moment dat o să ajungem să scădem numărul de îmbolnăviri.

Acum e 2 la sută, mai târziu poate o să vorbim de 3 la sută – din 100 de îmbolnăviri 2 sau 3 vor duce la deces. Poate că din 100 – 10 vor însemna forme severe. Dacă facem un calcul și ne gândim că vor fi 1.000 de cazuri pe zi înseamnă că vom putea avea 50 – 100 de cazuri severe care trebuie monitorizate în terapie. Important este ca oamenii să respecte apelurile autorităților și să rămână în case. Doar așa îi pot ajuta pe medici., a declarat Adrian Marinescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.