Skip to content
Administrație locală Ediția de astăzi Recent

ALADIN ȘI BUGETUL FERMECAT. Care este adevărul despre bugetul județului Mehedinți

Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Gigi Georgescu, se plânge ca o muiere pe Facebook că prefectul a atacat în instanța de contencios administrativ bugetul județului. Deși are pâinea și cuțitul în mână și poate să îndrepte greșeala pe care a făcut-o preferă să se vaite și să jignească pe rețelele de socializare și în presa de casă.

Aladin Georgescu nu amintește deloc în ”văicăreala” sa politico-administrativă de pe Facebook că de fapt toată această situație a fost generată chiar de el.

De unde a plecat totul

Pentru că are un conflict mai vechi cu actualul director al DGASPC Mehedinți, Georgescu nu a putut lăsa deoparte aversiunea pentru acesta și pur și simplu a preferat să lase această instituție în pielea goală. Pe lângă suma alocată de Guvern, avea obligația legală să prevadă în proiectul bugetului pe anul 2020 sumele necesare funcționării Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți, aflată în directa coordonare și subordonare a Consiliului Județean Mehedinți. Așa cum de altfel a procedat în cazul tuturor celorlalte instituții din subordinea sa, asigurându-le banii necesari.

De altfel, a fost avertizat la începutul anului de prefectul Cristinel Pavel să respecte legea și la adoptarea proiectului de buget pentru anul 2020, să aloce de la bugetul propriu sumele necesare pentru asigurarea funcționării DGASPC Mehedinți.

Cu votul consilierilor județeni PSD a votat însă bugetul pe care l-a dorit, fără să se gândească o clipă că lasă fără salarii 758 de angajați de la DGASPC Mehedinți și 1.085 de copii și bătrâni care se află în întreținerea acestei instituții.

În urma exercitării controlului legalității actelor administrative, prefectul județului Mehedinți, Cristinel Pavel, a constatat faptul că această hotărâre a fost adoptată netemeinic, nelegal și fără a ține seama de exigențele asigurării cheltuielilor de funcționare a subordonatelor Consiliului Județean Mehedinți.

Așa se face că prefectul de Mehedinți a atacat în instanța de contencios administrativ Hotărârea nr. 18/18.02.2020 a Consiliului Județean Mehedinți privind aprobarea bugetului propriu al județului.

Minte cum respiră

Obișnuit să taie și să spânzure, fără să fie deranjat de vreo instituție de control a statului, Aladin Georgescu minte cum respiră, devine irascibil și jignește pe toată lumea. Avocatul de la Vînju Mare, care a crescut la sânul lui Adrian Duicu şi despre care colegii săi de partid spun că nu se dezlipea de lângă fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi sub niciun chip, acum face pe marele cunoscător al administrației publice locale.

Vorbește despre ”blocarea” bugetului județului, fără să pună mâna pe carte și să citească că potrivit Legii finanțelor publice locale în această situație Consiliul Județean Mehedinți are asigurate cheltuielile în limita cotei de 1/12 din bugetul anului precedent. Cu alte cuvinte, poate acoperi fără probleme cheltuielile de funcționare, adică cheltuielile materiale, cele salariale ș.a.

Contactat telefonic, șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Mehedinți, Cosmin Durac, precizează că în această situație Consiliul Județean Mehedinți poate utiliza sume pentru plata oricăror cheltuieli de funcționare în cuantum de 1/12 lunar din valoarea sumelor utilizate în anul precedent. De altfel, nici nu se pune problema blocării conturilor Consiliului Județean Mehedinți sau a unităților subordonate acestuia.

Aladin Georgescu preferă însă să mintă și să bage spaima în angajații CJ Mehedinți și subordonatele acestuia că vor rămâne fără salarii. Nimic mai fals.

Probabil pentru a impresiona pe cineva, Aladin Georgescu introduce în toată povestea sa lacrimogenă și coronavirusul, spunând că vezi Doamne ”din cauza acestui demers nu se pot aloca bani pentru gestionarea alertei de Coronavirus”.

Ce poate să facă acum Aladin Georgescu

De fapt, Aladin Georgescu poate îndrepta greșeala pe care a făcut-o, îi stă în putere acest lucru, adoptând un nou buget al județului, în mod corect, legal și transparent.

Cât privește ”blocarea” așa-ziselor sale investiții cu care se tot laudă în ultimele luni pe Facebook, este de-a dreptul suspectă lista sa lungă de obiective pe care o flutură acum în prag de alegeri. Aceeași listă de investiții pe care o arăta mehedințenilor și în urmă cu patru ani fiindcă numai dacă ne uităm spre Bazinul de Înot ori Stadionul 1 Mai, ne putem da seama ce au însemnat promisiunile acestuia pentru locuitorii județului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.