Skip to content
Administrație locală

Alegerea primarilor în două tururi, cartoful fierbinte din mâna PNL. Cu ce probleme se confruntă Ludovic Orban

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi le dă mari bătăi de cap liberalilor. PNL nu vrea să audă nici de ordonanţă de urgenţă, nici de asumarea răspunderii de către Guvern pentru această iniţiativă legislativă.

Astfel, la îndemâna liberalilor mai rămâne doar soluţia adoptării în Parlament a unui proiect USR care prevede schimbarea legii electorale privind aleşii locali. Doar că proiectul a fost respins de Comisia de administraţie şi va ajunge în această săptămână în plenul Camerei Deputaţilor, pentru votul final, potrivit PSNews.ro

Însă PNL şi partenerii săi din Parlament nu reuşesc să strângă voturile necesare pentru a trece proiectul, nici măcar cu susţinerea Pro România.

Aritmetica parlamentară nu e de partea PNL

Susţinătorii revenirii la alegerea primarilor în două tururi ar reuşi să strângă în jur de 155-157 de voturi, dar pentru acest proiect sunt necesare 165 de voturi. Iniţiativei i se opune PSD, dar şi UDMR. Aşadar, PNL ar putea să revină la soluţia guvernamentală a ordonanţei de urgenţă.

Însă aici Ludovic Orban se loveşte şi de opoziţia din teritoriu. O parte a primarilor PNL au transmis la centru că nu vor să fie schimbată legea. În primul rând, cei peste 1.100 de primari liberali vor să se asigure că ei au prima şansă să-şi recâştige poziţia. Apoi, surse politice liberale au precizat că PNL ar putea să mai câştige lejer în jur de 200, 250 de noi funcţii de primar. Ceea ce înseamnă că prin pasivitatea referitoare la tema schimbării legii electorale, conducerea PNL ar împăca şi primarii în funcţie, dar ar asigura şi un cadru pentru noi victorii.

Totodată, Guvernul Orban nu a pus alegerea primarilor în două tururi de scrutin nici în programul de guvernare, PNL promițând UDMR-ului, în cadrul negocierilor pentru moțiunea de cenzură, că modificarea legii electorale se va face doar pe cale parlamentară.

Klaus Iohannis susţine alegerea primarilor în două tururi

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că susţine modificarea legii electorale în acest sens, dar a subliniat în același timp că singura procedură acceptabilă este prin votul Parlamentului, și nu printr-o decizie a Guvernului.

Chiar sunt de părere că trebuie să revenim la alegerea în două tururi pentru primari şi acest lucru sigur se poate rezolva dacă în Parlament se formează o majoritate pentru această opţiune. Alegerea într-un tur nu este, pur şi simplu, potrivită; un primar are nevoie de legitimare puternică prin vot pentru a-şi putea pune în practică proiectele”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a spus că, în opinia sa, nu este „o soluţie grozavă” modificarea legii în acest sens prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului.

Eu cred că cel mai corect este să se dezbată şi să se tranşeze în Parlament”, a completat Klaus Iohannis.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.