Skip to content
Recent Spot

Alegeri în țările din Europa ce trebuie urmărite în 2022

Anul 2022 vine cu alegeri electorale în mai multe țări din Europa, care ar putea schimba sau nu balanța de putere.

Cei de la Politico au făcut o scurtă analiză a contextului politic.

Portugalia: alegeri parlamentare – 30 ianuarie

Prim – ministrul socialist Antonio Costa – de la PS speră să rămână la putere. Rivalul cel mai serios este Rui Rio președintele PSD. Al treilea partid care cel mai probabil va intra în parlament este Chega (tradus – ajunge).

Serbia – alegeri parlamentare – 3 aprilie – Președintele sârb Aleksandar Vučić este cea mai proeminentă figură politică și prin alegerile anticipate încearcă să își consolideze din nou poziția.

Franța: Alegeri prezidențiale 10 aprilie și alegeri parlamentare 12 – 19 iunie

Emanuel Macron vrea să obțină un nou mandat de președinte. După care se vor organiza și alegerile parlamentare.

Ungaria: alegeri parlamentare așteptate în luna aprilie: populistul lider Viktor Orban este pus în fața celor mai grele alegeri de când este premier, din 2010. Pentru prima dată oponenții și-au adunat forțele pentru a avea un singur candidat: Péter Márki-Zay.

Slovenia: alegeri parlamentare 24 aprilie, alegeri prezidențiale în octombrie. Janez Janša, un apropiat al lui Orbán, se confruntă și el cu o provocare electorală în primăvară, înainte ca țara să aleagă ulterior un nou președinte. Actualul președinte Borut Pahor nu este eligibil pentru realege din cauza limitelor mandatului. Principalul rival al lui Janša este Tanja Fajon, liderul social-democraților (SD) din Slovenia și în prezent deputat în Parlamentul European.

Irlanda de Nord – alegeri – 5 mai sau mai devreme: liderul Partidului Democrat Unionist (DUP), Jeffrey Donaldson, a amenințat că se va retrage din guvernul  și că va declanșa alegeri anticipate din cauza disputei în curs dintre Regatul Unit și UE cu privire la post- Aranjamentele comerciale Brexit în Irlanda de Nord. Așa-numitul protocol al Irlandei de Nord are ca scop menținerea integrității pieței unice a UE după Brexit, evitând în același timp o graniță dură sensibilă din punct de vedere politic între Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, și Republica Irlanda, o țară membră a UE.

Suedia – alegeri parlamentare – 11 septembrie – Magdalena Andersson, prima femeie prim-ministru proaspăt numită, speră să-și conducă social-democrații la victorie în alegerile din septembrie, dar se confruntă cu o amenințare majoră din partea dreaptă. Principalul rival al lui Andersson este liderul Partidului Moderat de centru-dreapta Ulf Kristersson, iar democrații de extremă-dreapta din Suedia (SD) sub conducerea lui Jimmie Åkesson sunt hotărâți să o destituie în favoarea lui Kristersson.

Malta – alegeri parlamentare — data nu este stabilită

Austria – alegeri prezidențiale

Letonia: alegeri parlamentare — 1 octombrie

Bosnia – alegeri parlamentare – 2 octombrie

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.