Skip to content
Recent Spot

Alegeri prezidențiale 2014 vs 2019: Marele favorit a fost marele învins. Riscă Iohannis?

Alegerile prezidențiale din 2019 bat la ușă, iar candidații se pregătesc de marea confruntare. Pentru a înțelege ascensiunea lui Klaus Iohannis, trebuie să privim spre anul 2014 când scena politică era mult mai colorată.

La alegerile prezidențiale din 2014, printre candidați se aflau: Elena Udrea, Corneliu Vadim Tudor, Dan Diaconescu, Monica Macovei sau Gheorghe Funar. Personaje care au dispărut în 2019 de pe scena politică, din diferite motive, potrivit PSNews.ro

În vara anului 2014, PSD pregătea alegerile prezidențiale, împreună cu candidatul lor, Victor Ponta, și a dat un OUG prin care cetățenii români puteau vota în orice secție deschisă. Legea a fost criticată de opoziție și de diferiți politicieni americani, spunându-se repetat că PSD vrea să fure alegerile, că va fi vot multiplu, dar rezultatul a fost tocmai de partea celor care au criticat această ordonanță de urgență.

Sondajele au dat câștigătorul din primul tur

Întreaga discuție a alegerile prezidențiale în 2014, la fel ca în 2019, a fost despre PSD vs. PNL. Candidatul PSD la acea vreme era Victor Ponta, iar în 2019 nu știm cine ar putea fi, existând o bătălie dură în partid. Și fiind atât de târziu, șansele acestuia scad cu fiecare zi care trece.

Klaus Iohannis a devenit în 2014 adversarul PSD și omul trimis de PNL să-l bată pe Victor Ponta. Încă de la început, sondajele i-au dat șanse mari la victorie. În sondajele privind o confruntare Victor Ponta vs. Klaus Iohannis, actualul președinte al României avea mereu peste 40%, iar spre finalul lunii octombrie 2014 se apropia de 50%.

În schimb, la nivel general, Klaus Iohannis pierdea în 2014 în sondaje, deoarece voturile de dreapta se împărțeau între mai mulți candidați, ceea ce se poate întâmpla la fel și în 2019, mai ales cu intrarea lui Dan Barna în cursă.

În ceea ce privește toți candidații din 2014, PSD era la pragul de 40% în sondaje, urmat de PNL cu aproximativ 30%. Ceilalți candidați era sub 10%.

Pentru primul tur, aceste cifre au fost respectate și au reprezentat chiar rezultatul votului. Ponta a câștigat primul tur cu 40% din voturile exprimate, iar Iohannis pe locul doi cu 30%.

În 2019, trebuie să așteptăm candidatul PSD pentru a putea măsura intenția de vot. PSD are un bazin electoral destul de mare care poate produce surprize.

Răstunarea de situație

Problemele din secțiile de votare, valul de ură împotriva lui Victor Ponta, scandalurile lui Ponta privind plagiatul au reprezentat motivele care au întors rezultatul votului, chiar dacă în sondajele dinainte de turul doi el apărea cu prima șansă. Ceea ce părea o victorie pentru Ponta s-a transformat într-o mare înfrângere.

De la 3,8 milioane de voturi cât a luat în primul tur, Victor Ponta a urcat până la 5,2 milioane în turul doi. Însă Klaus Iohannis a făcut un pas uriaș, de la 2,8 milioane de voturi în primul tur, până la 6,2 milioane în turul doi.

Iohannis: marele câștigător în 2014, marele învins în 2019?

Marele favorit a fost, de fapt, marele învins. Și regula aceasta s-a aplicat aproape la toate alegerile prezidențiale, dacă le excludem pe cele din 1992 când Ion Iliescu a câștigat într-un mod cel puțin suspect, după ce a preluat forțat controlul instituțiilor statului și le-a supus intereselor unui grup format din comuniști și securiști.

În 1996, marele favorit era Ion Iliescu, însă a fost bătut de Emil Constantinescu, în urma unei dezbateri care a fost tranșată de discuția despre Dumnezeu.

În 2000, Ion Iliescu nu era marele favorit, ba chiar exista un val de antipatie la adresa lui, însă doar teama românilor de Vadim Tudor i-au adus victoria fostului președinte. În acel an, n-a existat un mare favorit sau vreun candidat care să plece cu mari șanse.

În 2004, Adrian Năstase defila pe scena politică, după 4 ani în care a fost premierul PSD și al lui Iliescu. A fost bătut de Traian Băsescu.

În 2009, Traian Băsescu se lupta cu opoziția reprezentată la acea vreme de PSD, care în 2007 a încercat să-l demită la referendum. Mircea Geoană era favorit, mai ales după ce PNL l-a sprijinit în turul doi, în urma deciziei lui Crin Antonescu. Traian Băsescu a câștigat după ce s-au numărat și voturile din diaspora, rămânând celebru acel „Mihaela, dragostea mea, am învins”, rostit de Geoană cu mult înainte de rezultatul final.

Situația președintelui Iohannis este una diferită, însă faptul că e favorit în sondaje n-ar trebui să-i dea motive de liniște, mai ales că are un USR care vine și atacă chiar propriul electorat al șefului statului. Traian Băsescu este singurul președinte care a reușit să-și apere mandatul în istoria post-decembristă, asta după ce în 2009 a făcut un rebranding și a schimbat strategia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.