Skip to content
Focus

Alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis vs. Viorica Dăncilă – ce spun ultimele sondaje de opinie

Alegerile prezidențiale din 2019 înseamnă o luptă între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, iar Dan Barna va arbitra de pe margine pentru a profita de greșelile celor doi. Președintele și premierul se bat pentru funcția de președinte al României, ceea ce ar reprezenta o premieră dacă ar câștiga o femeie.

Până în prezent, doar alte 3 femei au mai încercat să câștige fotoliul de la Cotroceni, în toată istoria țării, însă niciuna n-a fost aproape de această performanță, potrivit PSNews.ro

Viorica Dăncilă intră în cursă având de partea sa funcția de premier al României, iar Iohannis este președintele în funcție. Războiul între palate există de mai mulți ani, Iohannis fiind conștient că premierul are întotdeauna șanse să candideze la președinție, dar până acum sondajele au fost mereu de partea lui Iohannis. Numai că sondajele nu au măsurat și intenția de vot între un bărbat și o femeie. Chiar dacă feminismul nu e un concept puternic în România, în anumite zone poate fi decisiv.

Președintele Iohannis are un avantaj imens în fața adversarilor săi, arată sondajele IMASKlaus Iohannis reușește să fie mereu la 40% în sondaje, iar niciun alt candidat nici măcar nu se apropie de acesta în sondajele pentru alegerile prezidențiale din 2019.

Viorica Dăncilă este cotată la 7,5%, potrivit sondajului realizat de IMAS. Această diferența era între ei înainte ca actualul premier să-și anunțe intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2019. După acest anunț, Viorica Dăncilă a înregistrat o creștere și o să vedem în curând ce anunță sondajele pentru alegerile prezidențiale din 2019. Totodată, Dăncilă a ratat șansa să puncteze pe spatele cazului de la Caracal, unde cu puțin feminism ar fi reușit să strângă voturi.

Iohannis și Dăncilă duc o bătălie și în sondajele realizate de CURSIohannis ar fi la 39%, iar Viorica Dăncilă ar ajunge la 14% în august 2019. Alegerile prezidențiale o ajută pe Dăncilă să-și crească nivelul de notorietate. În acest sondaj CURS, Tăriceanu avea 18% șanse la alegerile prezidențiale, clasându-se pe locul doi.

Înainte de alegerile europarlamentare, Viorica Dăncilă nici nu intra în discuții pentru alegerile prezidențiale din 2019 și toată lumea îl vedea pe Liviu Dragnea candidat. Fostul lider al PSD era mult mai bine cotat în sondaje, cu aproximativ 16%. Însă pentru Liviu Dragnea, adversarii politici erau Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta, ținând cont de electoratul PSD.

Premierul Viorica Dăncilă, în cursa pentru alegerile prezidențiale, a scăpat atât de Tăriceanu, cât și de Ponta, iar Mircea Diaconu va fi un adversar ușor pentru actualul premier în funcție.PSD are capacitatea să fure din voturile ALDE-Pro România. Viorica Dăncilă va avea foarte mult de câștigat de pe urma retragerii lui Tăriceanu din cursă. Voturile electoratului ALDE-Pro România cu siguranță nu vor merge la Iohannis sau Barna și foarte puțini vor opta pentru Mircea Diaconu. Același beneficiu îl va avea Viorica Dăncilă și de pe urma lui Victor Ponta sau Liviu Pleșoianu.

Viorica Dăncilă poate crește în sondaje până aproape de cota partidului, care este de 19% în august 2019. Cu o campanie bună, va reuși să depășească pragul de 20% și să încerce intrarea în turul doi. Dacă va câștiga sau nu, e o altă poveste, însă va fi oricum o premieră să avem o femeie în turul doi pentru alegerile prezidențiale.

Alegerile prezidențiale din 2019 încep cu o bătălie între Iohannis și Dăncilă în sondaje – un președinte cu un nivel ridicat de popularitate și un premier care trebuie să demonstreze că merită să fie în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.