Skip to content
Spot

Alegeri prezidențiale 2019. Topul candidaților în funcție de ultimele sondaje

Cu doar două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, sondajele de opinie oferă o singură certitudine: Klaus Iohannis va ajunge sigur în turul 2, cu peste 40% în intenția de vot. Cât despre candidații care se bat să ajungă în finală cu actualul președinte al României, numele și pozițiile acestora în top diferă în funcție de institutul de sondare care a efectuat studiul.

Barna scade, Dăncilă crește

Un ultim sondaj, de pildă, comandat de USR, arată că Dan Barna a scăzut de la 19,7% la 18,5% în intenția de vot în luna octombrie față de septembrie, ocupând locul trei după Klaus Iohannis (scădere de la 40,5% la 39%) și Viorica Dăncilă (creștere de la 21,4% la 23,4%). În clasamentul de la prezidențiale, pe locul 4 se clasează Mircea Diaconu cu 8% (creștere de 0,4 pp), urmat de Toader Paleologu (3,8%) și Kelemen Hunor (3,9%), potrivit PSNews.ro

La întrebarea pe cine ați vota în turul doi, în cazul în care în finală va intra candidatul USR-PLUS, Klaus Iohannis conduce cu 39,8% (în scădere față de septembrie), urmat de Dan Barna (creștere).

Sondajul PMP

Sondajul USR este contrazis, însă, de PMP. Eugen Tomac, liderul Mişcării Populare, a prezentat un alt sondaj, despre care afirmă că este bazat pe ”o cercetare sociologică solidă şi profesionistă”, în care Dan Barna are doar 13%, iar candidatul PMP, Theodor Paleologu, este pe locul 4, cu 8%.

”Vă promit că şi eu voi publica un sondaj cu toate datele, din care să rezulte că cifrele prezentate aici au în spate o cercetare sociologică solidă şi profesionistă. Poza zilei in materie de sondaje arată aşa: Klaus Iohannis – 40 %; Viorica Dăncilă – 19 %; Dan Barna – 13%; Theodor Paleologu – 8 %; Mircea Diaconu – 7 %; Kelemen Hunor – 4 %:; Alexandru Cumpănaşu – 3 %; Alţii – 1,5%”, a spus Eugen Tomac.

IMAS îl dă pe Diaconu în finală

Un alt sondaj, de data aceasta realizat de IMAS, îl dă pe Mircea Diaconu, candidatul susținut de ALDE și Pro România, drept favorit la locul 2.

Astfe, potrivit IMAS, preşedintele Klaus Iohannis se situează pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale, cu puţin peste 45 de procente, iar următorul clasat, la mare distanţă, este Mircea Diaconu, care ar lua 16,6% din voturi.

Al treilea clasat este Dan Barna care scade faţă de luna august la 14, 2%. Urmează Viorica Dăncilă cu 12,4, în creştere cu 4 procente și Theodor Paleologu, cu 7,7%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.