Alina Mungiu-Pippidi a comentat duminică scandalul din jurul DNA şi a procurorului-şef Laura Codruţa Kovesi. Politologul a considerat că nu este oportună o demisie sau o demitere a acesteia, pentru că şi fiind că mandatul acesteia este foarte scurt, o astfel de decizie ar putea duce la închiderea instituţiei pentru că nimeni nu va mai avea curaj după să ocupe funcţia şi să ia decizii importante.
„Nu găsesc la ora asta, şi am mai spus şi altă dată, nu cred că există temeiuri suficiente ca doamna Kovesi să îşi dea demisia în clipa în care dai nişte mandate atât de scurte la procurorii generali. Există un mare risc să nu poţi găsi oameni oneşti care să vrea să se ocupe de anticorupţie. Abuzurile care au fost din servicii le-a lichidat, din fericire, Curtea Constituţională. Eu critic public DNA pentru accentul disproporţionat pe care l-au pus pe Dragnea faţă de alte lucruri, de exemplu Microsoft.
Interesul nostru general este să nu avem servicii în politică şi să avem nişte politicieni nici care să servească comenzi politice dar nici să fie lipsiţi de curaj. Iar dacă dăm afară un procuror general în timpul mandatului care şi aşa are mandat de 3 ani şi ceilalţi 3 ani discutăm până ajunge, până îl dă afară, cine stă şi cum stă, eu cred că se termină cu funcţia şi cu instituţia că nu va mai avea nimeni curaj să facă ceva.”, consideră Alina Mungiu-Pippidi, potrivit b1.ro.
Politologul a comentat şi finalul dezamăgitor al mult lăudatului dosar Microsoft, final în care DNA a anunţat clasarea dosarului în privinţa cercetărilor făcute pentru 7 miniştri pe motiv că faptele s-au prescris. Alina Mungiu-Pippidi a scos în evidenţă mai multe greşeli care au dus la scandalul ce există acum în spaţiul public, în special faptul că instituţia a creat aşteptări mult prea mari în societate prin felul cum au comunicat privind acest dosar.
„Ea a pornit această chestiune. Noi să nu uităm că a mai fost un dosar Microsoft în care deja erau unii deja condamnaţi discret. Aici vina e împărţită, sigur că cel care instrumenta dosarul putea să se grăbească. Dosarul a fost început foarte foarte târziu şi aici nu e vina doamna Kovesi, e vina celor dinainte ei. Există decizii ale CEDO care spun că trebuie să existe un termen rezonabil până când omul trebuie să se aştepte la pedeapsă, nu trebuie să te duci 20 de ani după ce a făcut ceva, iar aici se apropia termenul de prescripţie.
Vina managerială în această chestiune nu este că s-a ajuns acum la termenul de prescripţie. Au fost două vini anterioare foarte mari. Una este că de ce să te duci acum după 9 miniştri, să ceri o sută de mii de avize, să faci acest scandald de parcă nu era clar care sunt vinovaţi, când la Funeriu s-a constantat că fapta nu există. Trebuia neapărat să ceri aviz ca să constanţi că fapta nu există? Poate te puteai uita un pic mai bine înainte.”, a mai afirmat Mungiu.