Skip to content
Focus Recent

Alocații majorate pentru copii – ”Bătălia” pe paternitatea reușitei se dă între Putere și Opoziție

Un amendament propus de PNL care prevede majorarea alocațiilor pentru copii de la data de 1 martie de la 84 de lei la 150 lei (2 – 18 ani) și de la 200 la 300 de lei (0 – 2 ani) a fost adoptat de plenul reunit în Parlament. O surpriză având în vedere cum s-au desfășurat lucrările pe bugetul pe 2019, când o infimă parte a amendamentelor Opoziției a fost adoptată.

Iar asta a creat o adevărată rumoare în rândul parlamentarilor Puterii, care aproape de miezul nopții au fost convovați în biroul lui Liviu Dragnea. După o scurtă ședință liderul PSD s-a întors la tribună și a încercat, printr-un limbaj economic mai greu de descifrat de noi cei de rând, să spună că vor majora alocațiile, dar va crește deficitul bugetar.

A urmat un moment de rumoare intensă în care s-au făcut mai multe schimburi de replici acide între parlamentarii puterii și ai Opoziției.

Un amendament demagogic este un amendament care nu poate fi pus în aplicare, care a fost făcut de oameni care habar nu au de regulile și legislația financiar bugetară și l-au făcut fără să se gândească că ar putea fi adoptat, urmând ca ulterior într-adevăr banii să nu ajungă la copii pentru că nu exista sursa de finanțare. (…) Vă mulțumesc pentru acest vot, pentru că abia acum există bani reali pentru majorarea alocațiilor pentru copii, restul e circ”, a susținut Liviu Dragnea.

În replică, inițiatorul amendamentului, deputatul PNL Robert Sighiartău, i-a cerut acestuia demisia în plen.

Dați copiilor alocații. Amendamentul pentru creșterea alocațiilor însemnă demagogie pentru dumneavoastră? Pentru pensii special aveți bani, pentru clienteala pesedistă aveți bani, pentru cele 27 de ministere și peste 150 de secretar de stat aveți bani, pentru amante, nepotism distrugeți țara domnule Dragnea, dați-vă demisia. PSD-ALDE a votat împotriva majorării alocațiilor copiilor la Senat. Să vă fie rușine încă o data, că vă bateți joc de viitorul copiilor”, a declarat deputatul PNL Robet Sighiartău.

Bugetul asigurărilor sociale înregistrează un excedent bugetar calculat de Guvern de 2.900.711 mii lei, drept urmare PNL a propus ca acest excedent să reprezinte sursa de finanțare a majorării alocației de stat pentru copii.

Însă Liviu Dragnea a venit să propună ”o corelare legislativă”, în sensul în care banii necesari majorării alocației să fie asigurați din creșterea deficitului bugetar, adică din împrumuturi mai mari.

S-a supus la vot un amendament prin care sursa de finanțare s-a modificat în: majorarea deficitului bugetar de la 2,55% din PIB, la 2,76% din PIB, după care parlamentarii PSD au convocat comisiile parlamentare de buget pentru a modifica o lege deja adoptată și aflată în drum spre promulgare – Legea plafoanelor bugetare.

Cei de la PNL au anunțat deja că se vor opune și vot vota împotriva acestei modificări. Liberalii precizează că deficitul bugetar nu poate fi nicidecum o sursă de finanțare, deoarece deficitul bugetar este rezultatul matematic al construcției bugetare (venituri-cheltuieli) și nu este o sursă de venituri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.