Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Analistul Radu Soviani: În fiecare zi a lunii mai, România a adăugat 106 milioane de lei la datorie

Cu o întârziere programată până după desfășurarea congresului PSD, unde a obținut poziția de Președinte Executiv, Eugen Orlando Teodorovici a publicat starea finanțelor publice (execuția bugetară) după primele 5 luni ale anului.

În acest context, PSNEWS a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani, care a declarat că datele făcute publice de ministrul Finanțelor confirmă criza bugetară, astfel că, potrivit acestuia, în fiecare zi din luna mai, România a adăugat la deficit 106 milioane de lei, echivalentul a 3 kilometri de autostradă zilnic.

,,Acum ne dăm seama și de ce a fost întârziată cu o săptămână publicarea execuției bugetare. Datele confirmă criza bugetară. În fiecare zi din luna mai, România a adăugat la deficit 106 milioane de lei, echivalentul a 3 kilometri de autostradă zilnic. Dacă sumele cheltuite pe datorie în luna mai ar fi fost investite în infrastructură, am fi avut finanțarea, într-o singură lună pentru o autostradă de 90 de kilometri’’, a spus Soviani. ,,Mai îngrijorător este faptul că datoria bugetară accelerează ritmul în care se amplifică. Spre exemplu, în primele 4 luni ale anului ne-am îndatorat cu 95 de milioane de lei pe zi, iar acum, fiecare zi aduce o datorie mai mare cu 11% față de datoriile zilnice din primele 4 luni ale anului.’

,Avem și un alt indicator, privit în dinamică, privind înrăutățirea finanțelor publice. Pe măsură ce încetinește creșterea economică, ritmul de majorare a veniturilor bugetare față de perioada similară anului trecut încetinește la rândul lui și consemnează un avans de numai 11% (din care, fără risc de a greși, jumătate vine din inflație – adică majorarea prețurilor la consumator pe de-o parte scade din puterea de cumpărare, pe de altă parte aduce mai mulți lei, deși mai slabi, la buget). Deși efectiv se aude cum ,,frânează’’ veniturile în urma încetinirii creșterii economice, frâna nu este auzită de ministerul de finanțe, întrucât cheltuielile, deși superioare, accelerează. Pe datorie. Ritmul de majorare a cheltuielilor în primele 5 luni ale anului față de perioada similară, este de 16%, net superior majorării veniturilor”, a declarat Radu Soviani.

Totodată, analistul economic atrage atenția că în mod normal și cu o administrație eficientă, după o creștere economică de 7% în 2017 și 4,1% în 2018, la finalul lunii mai ar fi trebuit să avem excedent bugetar, deci inversare a tendinței de creștere a datoriei publice

,, Uitați-vă la bulgari. Ei au avut creștere economică de 3,1% în 2018 și deficit bugetar de numai 2%, iar în 2019, reușesc printr-o creștere economică mai mare, de 3,3%, să reducă deficitul bugetar la numai 0,8%. La noi, deficitul bugetar se majorează, datoria publică se majorează, costurile cu dobânzile se majorează, iar în ritmul pe care îl constat după 5 luni în finanțele publice, estimez că la finalul anului 2019, deficitul bugetar real va fi între 4 și 5%, plasându-se spre partea minimă a intervalului în funcție de cât de ,,pricepută’’ va fi administrația în a ascunde cheltuieli bugetare și a umfla, din pix, prognoza de creștere economică. Indiferent ce ar spune decidenții, ei nu pot ascunde că în acest moment, creșterea economică frânează, și frânează brusc’’, a mai adăugat acesta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.