Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Anchetă la Parchetul Militar Timișoara pentru pompierul ars în incendiul de la Eșelnița

 

Pompierul rănit pe timpul unei intervenții pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată şi litieră, produs în data de 5 aprilie 2019, pe raza localităţii Eşelniţa, se află, în prezent, internat la Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie București, fiind stabil, echilibrat hemodinamic, urmând tratament de specialitate în curs de recuperare post arsură, informează ISU Drobeta.

Starea de sănătate a pompierului este una bună, având în vedere riscurile la care a fost expus, a depăşit perioada critică, iar din data de 21.05.2019, de când s-a întors de la Viena este tratat în România, se arată într-un comunicat de presă al ISU Drobeta.

“Din discuţiile purtate de inspectorul şel al ISU Mehedinţi cu soţia acestuia (a vorbit la venirea în ţară şi cu colegul nostru), ne-am bucurat să aflăm că lucrurile au decurs foarte bine pentru Mihai, îngrijirile de specialitate de care a avut parte se pare că au dat roade şi se află pe drumul cel bun. Ne dorim cu toţii ca Mihai să revină cât mai repede în mijlocul nostru, să fie complet refăcut şi ne rugăm la bunul Dumnezeu să-l ajute pe el şi pe familia sa, ca toate aceste lucruri să poate fi trecute cât mai uşor posibil”, mai scrie în acel comunicat de presă.

ISU Drobeta mai face unele precizări în ceea ce privește informaţiile vehiculate în spaţiul public, în ultimele zile:

„Decizia de a fi transportat la un spital renumit, de specialitate din afara ţării a venit din partea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi IGSU, la propunerea inspectorului şef al ISU MH şi a rugăminţilor familiei colegului nostru Mihai Sfetcu.

Orice speculaţie apărută pe această temă în mass media nu vrem să o comentăm, însă facem precizarea că, în condiţiile date, fiind vorba de un salvator care la rândul său a salvat alte vieţi, a fost cea mai bună decizie ce se putea lua în acel moment, având în vedere starea critică în care se afla pompierul.

Aşa cum procedăm în cele mai multe cazuri, deciziile pe care le luăm pe timpul gestionării situaţiilor de urgenţă îşi lasă amprenta asupra evoluţiei sănătăţii şi recuperării viitoare a persoanelor salvate, a refacerii sănătăţii şi a limitării pagubelor produse de dezastre… din fericire pentru toată lumea, și în această situație a fost o decizie foarte bună.

Pe tot parcursul perioadei în care colegul nostru a fost spitalizat în Viena, inspectorul şef a discutat telefonic aproape zilnic cu soţia pompierului, interesându-se de evoluţia stării de sănătate a lui Mihai și oferind disponibilitate pentru rezolvarea oricăror probleme. Totodată, a încurajat-o, a asigurat-o de tot sprijinul nostru, acest lucru concretizându-se, la doar câteva zile de la plecare, printr-un ajutor financiar benevol (peste 20.000 lei), al colegilor din cadrul inspectoratului nostru.

De asemenea, prin Asociația de întrajutorare „Pentru Viață”, constituită pe lângă ISU Mehedinți s-a luat decizia sprijinirii lunar, timp de 6 luni, cu suma echivalentă în lei a 1.000 euro.

La revenirea în ţară, din 21 mai 2019, soţiei i s-a asigurat cazarea într-un spațiu al M.A.I., de care va beneficia pe toată durata spitalizării lui Mihai în Bucureşti”.

De asemenea, ISU Drobeta mai face precizări în ceea ce priveşte incidentul din data de 05.04.2019, în care a fost rănit pompierul:

„Vă informăm că în momentul producerii evenimentului în care a fost implicat colegul nostru, în jurul orei 13.30, nu era în desfăşurare niciun exerciţiu aşa cum se încearcă a se specula în unele apariţii mass media, ci era în desfăşurare un alt incendiu la fondul forestier din Parcul Naţional Domogled. Pentru acest din urmă incendiu a fost solicitat un elicopter SMURD, aspect care s-a dovedit a fi de „bun augur” deoarece din misiunea de cercetare a zonei incendiate, pentru care fusese iniţial solicitat, a fost redirecţionat imediat pentru urgenţa medicală apărută cu colegul nostru Mihai Sfetcu. Astfel, timpul de răspuns s-a diminuat considerabil”.

În data de 5 aprilie a.c., la intervenţia din localitatea Eşelniţa, au participat 15 cadre de la ISU MH, 9 voluntari de la SVSU Eșelnița, cu 3 autospeciale de intervenție (1 autospecială cu apă, 1 autospecială de primă intervenție și 1 ATV de stins incendii, dotați cu 8 saci stingători și bătătoare sau unelte genistice).

La Parchetul Militar Timișoara este deschis un doar penal, iar ancheta urmează să stabilească condiţiile şi împrejurările exacte ce au provocat rănile foarte pompierului Mihai Sfetcu. Cert este până acum că atât cizmele cât şi echipamentul individual de tip Nomex purtate de pompier  nu au suferit deteriorări de niciun fel, ceea ce poate însemna  că arsurile au fost provocate de efectul termic. Totodată, s-a mai stabilit că pe timpul intervenţiei, pompierul nu purta  mănuşile aflate în dotare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.