Skip to content
Ediția de astăzi

Anul şcolar debutează cu echipe mobile de vaccinare şi fără măşti textile. Ce trebuie să ştie elevii şi părinţii

Şcolile vor deveni punctul central al următoarei etape a campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19.  Echipe medicale mobile îi vor putea imuniza atât pe elevi, cât şi pe aparţinătorii acestora. La fel şi pe profesori.

Vor fi cu siguranţă unităţi de învăţământ unde vom putea organiza cabinete de vaccinare de sine stătătoare, care să funcţioneze pe perioada în care există o adresabilitate în rândul unităţii de învăţământ şi, de asemenea, foarte probabil că în majoritatea cazurilor – acolo, de pildă, unde unitatea de învăţământ are în proximitate un centru de vaccinare, nu se justifică să mai organizăm un alt cabinet sau un alt punct de vaccinare”, a afirmat col.dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale. În aceste centre din şcoli se vor putea vaccina atât elevii, cât şi personalul şcolii, precum şi aparţinătorii acestora, dacă locuiesc la aceeaşi adresă, potrivit PSNews.ro

Gheorghiţă a mai spus că îşi doreşte ca fiecărei unităţi de învăţământ să îi fie alocată o echipă mobilă, iar unitatea de învăţământ, periodic, să centralizeze persoanele care doresc să se vaccineze. „În felul acesta se stabileşte un interval orar, o zi în săptămână, se identifică spaţiul unde se poate organiza activitatea de vaccinare”, a explicat medicul. Acesta a adăugat că minorii se vor vaccina doar însoţiţi de reprezentanţii legali şi a reamintit importanţa imunizării la nivelul familiei.

Valeriu Gheorghiţă a mai precizat că există studii care arată că în familiile cu copii preşcolari riscul de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 creşte cu 15%, iar familiile cu copii şcolari au un risc cu 20-25% mai mare de a se infecta cu virusul. Medicul a precizat că şi în campusurile universitare se intenţionează organizarea de cabinete de vaccinare anti-COVID.

Fără măşti textile în şcoli

Elevii şi studenţii trebuie să poarte la ore măşti de uz medical, nemaifiind permise cele textile, a anunţat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă. Această măsură vine ca urmare a cifrelor privind severitatea infecţiei la copii şi tineri, la nivel naţional şi internaţional, a explicat Mihăilă. În spaţiile deschise, masca nu va fi obligatorie, cu excepţia ceremoniei de deschidere a noului an şcolar, unde nu se va putea menţine distanţarea fizică. „Activitatea sportivă se poate desfăşura preferabil în spaţii exterioare. În cazul în care condiţiile meteo nu permit acest lucru, se pot desfăşura în interior până la incidenţa de 2 la mie, fără mască de protecţie”, a spus ministrul. Ministrul a făcut câteva precizări şi despre scenariile în care se vor desfăşura cursurile.

Ioana Mihăilă a spus că s-a ales varianta participării fizice a elevilor la şcoală, cu respectarea normelor de protecţie, atât timp cât incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor se menţine sub 6 la mia de locuitori. Când incidenţa depăşeşte 6 la mie, există două posibile scenarii: trecerea în învăţământ online integral sau sistem hibrid cu învăţământ online pentru copiii nevaccinaţi şi netrecuţi prin boală şi posibilitatea de a continua învăţământul faţă în faţă pentru copiii vaccinaţi sau trecuţi prin boală în ultimele 180 de zile.

Un sfert din centrele de vaccinare, suspendate

Col.dr. Valeriu Gheorghiţă a mai anunţat că, în perioada următoare, programul tuturor centrelor de vaccinare va fi redus de la 12 la 6 ore zilnic. „În momentul de faţă, 26% din centrele de vaccinare care au fost active la nivel naţional au activitatea suspendată temporar, aproximativ 60% din centrele de vaccinare care sunt în momentul de faţă active, şi anume 603 centre, au programul de lucru redus la 6 ore şi am transmis, în urma unor evaluări pe care le facem periodic în ceea ce priveşte eficienţa centrelor de vaccinare, ca programul de lucru al tuturor centrelor de vaccinare să fie redus la 6 ore în loc de 12 ore. În funcţie de adresabilitatea pe care o vom înregistra, sigur că programul poate să revină la forma iniţială sau putem reactiva anumite centre care au fost suspendate temporar”, a anunţat col.dr. Valeriu Gheorghiţă.

80% dintre infectaţii cu Delta nu erau vaccinaţi

În ultima săptămână, secvenţierile au identificat 450 de cazuri de infecţii cu varianta Delta la nivel naţional. Pentru 40% din aceste cazuri nu există o legătură epidemiologică. Dintre pacienţii infectaţi cu varianta Delta, 80% nu erau vaccinaţi, iar dintre cei decedaţi, 87% nu primiseră nicio doză de ser anti-COVID. „Atunci când acest procent, teoretic, ajunge la peste 50%, înseamnă deja 50% din cazurile de infecţie cu varianta Delta care nu au un context epidemiologic particular, putem să susţinem faptul că devine dominantă la nivel naţional şi că este deja o tulpină care a devenit dominantă. Practic, din punctul de vedere al ponderii cumulate a variantei virale Delta din totalul variantelor virale de îngrijorare, în momentul de faţă s-a ajuns ca 20,6% din totalul variantelor virale de îngrijorare de la nivel naţional să fie cauzate de varianta virală Delta”, a declarat medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.