Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Atenție la vipere în minivacanța de Rusalii în Clisura Dunării

 

Turiştii care ajung în Clisura Dunării trebuie să ştie că aici pot da „ochi în ochi“ cu vipera cu corn. Vara e plin aici de vipere care ies să se încălzească pe stânci, dar coboară şi pe şoseaua naţională.

Vipera cu corn nu atacă omul, ci reacţionează doar la agresiune sau atunci când este călcată din greşeală, de aceea rangerii Parcului Natural Porţile de Fier spun că turiştii trebuie să nu se abată de la traseele montane marcate şi semnalizate ori să se aventureze desculţi în apropierea cursurilor de apă dacă vegetaţia este abundentă.

Sunt situaţii când viperele coboară până pe drumul naţional ce leagă Orşova de Moldova Nouă. Multe dintre ele sfârşesc însă sub roţile autoturismelor, iar aceeaşi soartă o au şi şerpii de apă care se aventurează pe şosea.

“Încă avem probleme cu oamenii care nu conştientizează faptul că foarte multe reptile nu sunt veninoase. Există această teamă şi din cauza aceasta majoritatea şoferilor le calcă intenţionat”, spune Amalia Dumbravă, biolog la Parcul Natural Porţile de Fier I.

În caz de muşcătură, persoana trebuie transportată la cel mai apropiat punct sanitar. Puii sunt la fel de veninoşi ca şi exemplarele adulte.
Situaţia este delicată în momentul de faţă fiindcă la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin nu există ser antiviperin.

“Spitalul nu are ser antiviperin pentru că cele cinci fiole achiziţionate anul trecut au expirat în luna mai. Din păcate, compartimentul de urgenţă a făcut repetate referate pentru aprovizionare, dar se pare că e o problemă cu furnizorul de ser antiviperin”, a precizat dr. Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin.

De la debutul sezonului estival, nu s-a înregistrat niciun caz de muşcătură de viperă, dar pericolul abia de acum vine, fiindcă se anunţă zile caniculare.

Clisura Dunării este recunoscută ca fiind una dintre cele mai populate zone cu vipere obişnuite şi vipere cu corn. Din acest motiv orice turist care vrea să urce aici trebuie să ceară asistenţa unui ranger de la Parcul Natural Porţile de Fier. Turiştii care ajung în această zonă sunt sfătuiţi să fie atenţi pe unde calcă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.