Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Au început testările privind funcţionalitatea sistemului de avertizare a populației RO-ALERT în Mehedinți

 

Începând de miercuri, 19 septembrie, testările în vederea operaționalizării sistemului de avertizare a populației în situații de urgență — RO-ALERT se vor desfăşura şi în judeţul Mehedinți, fiind vizate, iniţial, patru zone: Gârla Mare, Vrata, Vânju Mare şi Obârşia de Câmp, urmând ca în perioada 24-26 septembrie a.c., mesajele să fie transmise la nivelul întregului judeţ.

Astfel, cetăţenii, care au telefoanele configurate pe portalul RO ALERT, vor primi pe terminalele mobile conectate la rețelele operatorilor de telefonie mobilă din România, notificări cu mesajul: “Alertă de urgenţă extremă! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție. DSU-IGSU.” Primirea mesajului va fi însoţită de un sunet diferit faţă de semnalele transmise în mod normal de telefon, care nu poate fi oprit decât după citirea mesajului, inclusiv dacă telefonul se află în modul silenţios. Într-o situaţie reală, dacă telefonul este oprit, mesajul va fi primit la pornirea telefonului, doar dacă mai este în vigoare situaţia de urgenţă pentru care acesta a fost transmis.

Transmiterea acestor mesaje de tip Cell Broadcast sunt destinate avertizării și alarmării populației pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecției, în situaţia în care viaţa şi sănătatea persoanelor sunt puse în pericol iminent, cum ar fi: fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atacuri teroriste sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Pentru a fi informaţi prin aceste mesaje, cetăţenii trebuie să îşi configureze telefoanele, accesând https://ro-alert.ro, secţiunea Configurare telefon.

„Facem precizarea că recepţionarea acestor mesaje nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori, nefiind necesară instalarea unei aplicaţii. Asigurăm cetățenii că sistemul nu accesează datele personale ale persoanei, selectarea terminalelor făcându-se după zona în care se manifestă o  urgenţă majoră, mesajul fiind recepţionat doar de populaţia aflată în celula respectivă”, se arată într-un comunicat de presă al ISU Drobeta.

Portalul informativ RO ALERT cuprinde următoarele secţiuni:

  • Prezentarea sistemului RO-ALERT
  • Configurare telefon
  • Standarde – oferă informaţii privind tehnologia CellBroadcast
  • Întrebări frecvente
  • Instalează aplicaţia DSU
  • Contact

Sistemul RO-ALERT este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin DSU și IGSU, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.