Skip to content
Ediția de astăzi

Bâlbele guvernanților aduc voturi în Opoziție. Tragedia de la Balș duce la o competiție între PSD și AUR pentru electorat

În ultima perioada, alianța care guvernează România își dă în petic. Mai întâi slaba gestionare a campaniei de vaccinare apoi tragedia de la Balș au animat Opoziția scufundată de ceva vreme într-o tăcere anostă. Atât PSD cât mai ales AUR s-au gândit că ar fi bine să capitalizeze politic și electoral de pe urma tragediei de la Balș.

PSD

Social-democrații s-au mobilizat în Parlament și au anunțat depunerea unei moțiuni simple împotriva ministrului Sănătății Vlad Voiculescu. Această mutare era anticipabilă, potrivit PSNews.ro

Strategia social-democraților este să aștepte erorile guvernului și să încerce să capitalizeze politic atât cât poate de pe urma acestor greșeli, având grijă în același timp să nu închidă complet poarta spre liberali. Pentru PSD, liberalii rămân un posibil partener de guvernare din umbră. Este exclusă o alianță fățișă între PNL și PSD, însă social-democrații ar fi dispuși să sprijine tacit un guvern minoritar, monocolor al celor de la PNL, doar pentru a fi cu un picior în Opoziție și cu altul la guvernare. O tactică pe care PSD a folosit-o cu succes între 2019 și 2020. Pe social-democrați îi încurcă însă actuala alianță PNL- USR-PLUS – UDMR. Așadar orice oportunitate de a destrăma coaliția va fi folosită de PSD. Social-democrații au însă o problemă și cu cei de la AUR care pot acapara agenda Opoziției.

AUR

Cei de la AUR nu au nevoie să mențină vreo portiță deschisă cu nici un partid. Ei se poziționează ca un partid populist anti-sistem și vor pedala multă vreme pe această retorică anti-sistem. Protestul organizat de AUR a avut un singur scop: acela de a capitaliza politic de pe urma tragediei de la Balș. Electoratul tăcut care i-a adus pe cei de la AUR în Parlament, cel care nu mai vede o soluție în partidele mainstream, poate crește constant. Reprezintă un bazin aproape inepuizabil de voturi pentru cei de la AUR. Acest electorat are un potențial imens în creștere care se activează pe fondul crizelor sociale. Să ne amintim că peste jumătate dintre cetățenii cu drept de vot nu s-au prezentat la urne în alegerile parlamentare. O parte dintre aceștia reprezintă acea majoritate tăcută. Obiectivul celor de la AUR este de a alimenta constant acest electorat cu mesaje violente, cu scopul de a-l transforma în propriul bazin electoral. Pentru electoratul celor de la AUR nu contează caracterul unor personaje precum George Simion, Diana Șoșoacă sau Sorin Lavric. Contează doar mesajul transmis de aceștia, mesaj care întărește de fapt prejudecățile unui segment important al populației.

AUR profită de pe urma vulnerabilității electoratului românesc care se lasă de multe ori pradă discursului demagogilor zilei și accepta promisiunea unei soluții rapide care nu se materializează aproape niciodată, în schimbul unei soluții pe termen lung. AUR vânează greșelile guvernanților. Le îmbracă apoi într-o haină a urii, dezbinării și intoleranței și le aruncă în spațiul public de unde sunt culese de o parte din electoratul tăcut. AUR e un partid catch-all, care încearcă să găsească potențiali alegători peste tot. Tactica o reprezintă radicalizarea electoratului.

În viitor s-ar putea să vedem o competiție mai acerbă în Opoziție între AUR și PSD pentru capitalizarea politică a erorilor guvernării. Riscul major îl reprezintă radicalizarea PSD pentru a putea concura eficient cu cei de la AUR. Altfel spus, unii s-ar putea gândi că ar fi cazul ca PSD să intre și el în zona populismului demagogic anti-sistem și să acapareze mesajul celor de la AUR și poate chiar să acapareze partidul lui Simion cu totul. Lucrul acesta ar duce la o transformare majoră a PSD într-un AUR mai mare.

Până una alta, cele două formațiuni politice se află în competiție în Opoziție. Ambele vânează greșelile guvernanților pe care speră să le convertească în capital politic și electoral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.