Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Barometru Europa FM – Topul intenţiilor de vot la prezidenţiale – Cine e pe primul loc

 

Aproape 50% dintre cei care intenţionează să meargă la vot la prezidenţiale ar opta pentru Klaus Iohannis dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, pe locul al doilea situându-se Mircea Diaconu cu 16,7%, conform unui Sondaj realizat de IMAS la comanda Europa FM. Pentru parlamentare, topul este condus de PNL, urmat de PSD, ambele în creltere cu câte două procente, şi de USR.

Conform ultimului Barometru Europa FM înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, actualul preşedinte ar obţine 45,7% din voturile celor decişi să meargă la urne.Surprinzător, pe locul al doilea se situează Mircea Diaconu cu 16.7%,urmat de Viorica Dăncilă – 15,1%, în creştere cu aproape 3 procente faţă de luna trecută, Dan Barna – 12,6%, Theodor Paleologu – 6,9%, Kelemen H|unor – 2,9%.

Pentru a treia lună la rând, Dan Barna, candidatul USR, scade în opţiunile valide vot ale românilor. Se situează pe locul al patrulea, cu 12,6 %, în scădere cu 1,6 % faţă de septembrie, şi cu 4,7% mai puţine voturi decât în august.

Dacă alegerile parlamentare ar avea loc acum, în loc de anul viitor, 29,6 dintre cei care spun că ar merge sigur la vot ar opta pentru PNL, în creştere cu aproape două procente faţă de luna septembrie, arată Barometrul Europa FM, realizat de IMAS în luna octombrie.

PSD îşi menţine locul 2 cu 21,2 %, în creştere cu aproape două procente faţă de luna septembrie. USR pierde şi în această lună un procent şi jumătate, rămâne astfel pe locul trei, cu 16,4%, conform datelor prezentate de Europa FM.

Pe locul 4, dar la distanţă considerabilă, se află ProRomânia, partidul condus de Victor Ponta, în creştere cu aproape un procent, ajunge la 10,6% din intenţiile de vot.

Locul 5 este ocupat acum de UDMR, cu 5,5%, o mică creştere faţă de luna septembrie. Urmează formaţiunea condusă de Dacian Cioloş, PLUS ajunge acum la 4,5%, în scădere faţă de luna anterioară.

ALDE, formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, pierde două locuri. Ajunge pe locul 7, cu 4,3 %. ALDE pierde, astfel, 2 procente.

Urmează Partidul Mişcarea Populară, cu 3.4 % din intenţiile de vot. Patru % dintre cei intervievaţi au spus că vor vota cu alte partide.

Sondajul IMAS, la comanda Europa FM, a fost realizat în perioada 8-28 octombrie 2019 pe un eşantion de 1010 persoane cu vârste de peste 18 ani. Marja de eroare +/- 3,1%. S-a folosit metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Sistemul CATI reprezintă o metodă de colectare a datelor de sondaj pe baza unui chestionar standardizat aplicat prin telefon persoanelor selectate aleator prin procedura RDD (random digit dialing).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.