Skip to content
Ediția de astăzi

Calculele moțiunii de cenzură: matematic, PSD a pierdut deja majoritatea în Parlament

După votul din 2 octombrie din plenul reunit al Camerelor Parlamentului, calculele arată că moțiunea de cenzură pregătită de Opoziție are șanse mari să treacă. Victoria opoziției cu scorul de 194 la 181, referitor la zilele în care ar fi urmat să fie citită şi votată moţiunea de cenzură reprezintă de facto o dovadă a faptului că PSD a pierdut deja majoritatea Parlamentară.

Calculele pentru moțiunea de cenzură

Deși Viorca Dăncilă continuă să spere că va rămâne premier și anul acesta, unii membri PSD recunosc deja realitatea. De pildă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a spus că: “matematic, PSD nu mai are majoritatea în parlament”. Miercuri, 2 octombrie în Parlament au fost prezenţi şi au votat 181 de deputaţi PSD. Mihai Fifor a declarat că 26 de deputaţi PSD au absentat. Printre aceştia, Ecaterina Andronescu şi Orlando Teodorovici. Prin urmare, PSD mai are în parlament 207 voturi, departe de majoritatea de 233 necesară pentru a face nulă moțiunea.

De cealaltă parte, Opoziția a obținut 194 de voturi, în condiţiile în care mulţi parlamentari au absentat. Printre cei care au absentat au fost 8 parlamentari de la PNL, majoritatea fiind plecaţi în Parlamentul European, 6 deputaţi de la PMP, printre ei Robert Turcescu şi Petru Movilă, 6 parlamentari de la UDMR și 8 parlamentari de la Pro România și ALDE. Totodată, Varujan Pambuccian, liderul parlamentarilor reprezentând minorităţile, a spus că jumătate din acest grup, circa 9 persoane, ar vota moţiunea de cenzură. De asemenea, 10 senatori din Opoziție, absenți de la votul de ieri, trebuie adăugați la cei posibili votanți ai moțiunii de cenzură. În total Opoziția a avut în jur de 60 de absenți.

Astfel, dacă la cei 194 de parlamentari care au votat ieri în favoarea altei date față de cea dorită de PSD pentru moțiunea de cenzură, mai adăugăm 60 de parlamentari absenți și încă 9 de la minorități, ajungem la un număr de maxim 260 de voturi pentru trecerea moţiunii de cenzură, mult peste cele 233 necesare.

PSD va continua să piardă voturi

Desigur, trebuie să luăm în calcul faptul că acesta este cel mai bun scenariu posibil pentru Opoziție, cel în care nu avem nici un absent. Totuși, ținând cont că PSD nu a reușit să se folosească de tertipul votului de sâmbătă, sunt șanse mari ca partidele să reușească să-și mobilizeze parlamentarii pentru un vot favorabil moțiunii joia viitoare. Trebuie să mai ținem cont și de faptul că migrația parlamentarilor, în special de la PSD la Pro România este departe de a se fi oprit, astfel că PSD va continua să piardă voturi, iar Opoziția va continua să câștige.

Concluzionând, calculele arată că moțiunea de cenzură are șanse foarte mari de reușită săptămâna viitoare și doar un miracol mai poate face ca actualul guvern să rămână la Palatul Victoria până la finele anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.