Skip to content
Recent

Când și în ce condiții se poartă masca de protecție în spațiile publice deschise

De curând, Comitetul Național pentru Situaţii de Urgență a adoptat o hotărâre prin care se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție nu doar în spațiile închise, ci și pe stradă. Astfel, la nivelul localităților în care incidența este mai mare de 6 la 1.000 de locuitori, masca de protecție este obligatorie în spațiile publice, atât închise, cât și deschise, cu excepția persoanelor care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc. Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcțiilor de sănătate publică județene prin hotărâri ale comitetelor județene pentru situații de urgență.

În cazul localităților în care incidența este mai mică sau egală cu 6 la 1.000 de locuitori, masca de protecție se poartă în spațiile publice închise, precum mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și spațiile comerciale, dar și în spațiile publice deschise, mai precis în piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, spațiile comerciale, stații pentru transportul în comun, precum și în alte zone stabilite prin hotărârea comitetului județean pentru situații de urgență.

De asemenea, cetățenii trebuie să știe că purtarea măștii de protecție nu este obligatorie dacă sunt singuri pe stradă.

Indiferent de rata incidenței a covid-19, sunt exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție:  

-persoanele vaccinate pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare aflate la locurile de muncă situate în spații închise, cu condiția prezenței unui număr de maximum 10 persoane și asigurarea unei distanțe de un metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucrători. Excepția nu se aplică în cazul spațiilor închise comune;

-copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

-persoanele care sunt singure în birou;

-prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

În funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot fi aplicate și excepții pentru persoanele care:

-suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

-desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.