Skip to content
Recent Spot

Care este situația economică a României

Ministrul Finanțelor Publice Florin Cîțu a prezentat marți, 5 mai, o serie de detalii despre situația bugetară a României.

În luna aprilie pentru cheltuieli de personal s-au dat 8,8 miliarde lei, mai puțin cu 53 milioane lei față de luna martie.
La asistență socială, care include și pensiile, s-au dat 11 miliarde lei, iar 70% din sumă o reprezintă pensiile.

Pentru șomajul tehnic s-au plătit 312 milioane lei, pentru șomaj normal 61 milioane lei, în creștere cu 4 milioane față de martie.

Totodată, 96 milioane lei au fost dați pentru indemnizațiile acordate pentru alți profesioniști, cei care aveau cabinete medicale stomatologice și alte activități.

S-au plătit concedii medicale de 366 milioane lei și la bunuri și servicii s-au plătit în plus 1 miliard de lei atât în martie, cât și în aprilie pentru medicamente și medicamente pentru spitale.

Florin Cîțu a precizat că ministerul de Finanțe a rambursat TVA în aprilie și martie în valoare de peste 6 miliarde lei.

În ceea ce privește amânarea ratelor la bănci au fost 170.000 de cereri acceptate, din 270.000 și majoritatea sunt pentru credite de consum.

”Anul viitor putem avea o creștere economică mai mare decât estimăm, să fim pe plus după 2 ani. În scenariul pesimist este să avem doi ani în care să nu fi pierdut nimic, să fim pe zero. Singurul risc pe care îl văd astăzi ce economia să nu revină în Trimestrul 3 este populismul. Dacă o să cădem pradă populismului și vom crește cheltuielile fără să fim atenți, atunci cu siguranță vom avea întârzieri ale revenirii economice. Pentru a ne finanța folosim în principal piețele locale. A doua sursă de finanțare e cea de pe piețele internaționale. Ne uităm în continuare să ne finanțăm de pe piețele internaționale. Nu vom accesa niciun împrumut care vine cu condiționalități (făcând referire la FMI, CE, BERD n.red.)”, a declarat ministrul de Finanțe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.