Skip to content
Spot

Cazul de la Caracal ascunde criza din Guvern: Viorica Dăncilă nu poate ține frâiele PSD-ului

Premierul Viorica Dăncilă nu poate juca rolul lui Dragnea în privința guvernării, chiar dacă acum are susținerea altor baroni. După condamnarea lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă a încercat să scape de oamenii baronului de Teleorman, dar nu i-a ieșit cu toți și a așteptat momentul potrivit.

Despre Ecaterina Andronescu nu se poate spune că ar fi omul lui Dragnea, pentru că ea însăși are putere în PSD, însă a fost sacrificată pentru a salva imaginea acestui Guvern în pragul alegerilor prezidențiale. Cum Viorica Dăncilă va candida, atunci nu are voie să facă greșeli și să-i lase lui Klaus Iohannis motive de atac. Tocmai de aceea premierul a răspuns atât de repede la situația de la Caracal, unde a vrut să aibă prima lovitură și tot ea să împartă celelalte lovituri, potrivit PSNews.ro

Cine dezertează, cine vine

Cu câteva zile înainte să aflăm despre tragedia de la Caracal, Nicolae Moga a fost numit ministru al Afacerilor Interne, în locul lui Carmen Dan. Nu avea absolut nicio calificare, nicio experiență în domeniu și cel mai sigur nici nu înțelegea legislația sau concepte precum siguranța și ordinea publică, el fiind doar un baronaș din clubul de la Constanța, alături de Mazăre și Nicușor Constantinescu, doi pușcăriași celebri.

A explodat subiectul Caracal și Moga și-a dat seama că este incompetent pentru o astfel de funcție, iar Dăncilă a înțeles că nu-și permite să aibă un ministru incompetent la cel mai important minister al momentului. MAI trebuia să ia decizii rapid, să facă schimbări politice de polițiști și să mai delireze și cu câteva propuneri legislative aberante. Ce n-a înțeles nici Dăncilă, nici Iohannis, nici MAI și niciun politician sau polițist, procuror este tocmai faptul că legislația există, este bună, însă ea n-a fost aplicată pentru că unor oameni din Caracal nu prea le pasă de problemele fetelor care sunt răpite. Este o problemă de mentalitate și atitudine, ceea ce s-ar rezolva cu reeducarea polițiștilor și procurorilor.

Doar că numirea lui Fifor ca interimar este cel mai aberant lucru posibil. MAI avea nevoie de un specialist, nu de un alt politruc școlit la Academia de Poliție sau la Carol I – instituții de învățământ care produc diplome fără absolut nicio valoare. Apoi Fifor are studii în filosofie la Universitatea din Craiova, o universitate care nu contează nici la nivel național, nici la nivel internațional. Adică studiile sale sunt irelevante, în cazul în care voia să pară unul dintre intelectualii țării.

Problema pentru Dăncilă, și mai ales pentru România, e aceea că nu are oameni competenți în jurul ei, specializați în anumite domenii, care pot reforma ministerele. Ministerele, de asemenea, sunt sufocate de angajați ai partidului.

Criză de lideri, criza de candidați

PSD n-a fost niciodată un partid bazat pe meritocrație, ci contează grupul care preia puterea și el își impune oamenii în funcții cheie în stat. Momentan, oamenii Vioricăi Dăncilă nu apar pe scena politică. Dacă Nicolae Moga a fost unul dintre ei, atunci putem spune că a fost un mare eșec.

Aceeași criză există și la alegerile prezidențiale de anul acesta sau alegerile din 2020. PSD nu se poate reforma pentru că este sufocat de un grup de interes foarmat, în mare parte, din oameni care nu au calificarea și experiența necesară pentru funcții înalte în stat. Acesta fiind și unul dintre factorii care a permis erorile polițiștilor și procurorilor de la Caracal.

Guvernul României funcționează cu oameni care nu înțeleg politica și nevoile cetățenilor, concentrați pe atacuri la Codul Penal pentru ca infractorii să scape de dosare sau pușcărie, pe contracte cu statul, pe fonduri de la stat alocate către companiile partidului, pe pensii speciale.

Asistăm la o criză guvernamentală care poate lăsa România blocată în pragul alegerilor viitoare. Actualul Guvern funcționează greu și cu puteri limitate, iar opoziția nu are de gând să intre la guvernare. Oricât va mai arunca Dăncilă pe cineva afară din Guvern, tot nu va reuși să salveze această barcă a PSD-ului, lipsesc oamenii competenți într-o perioadă în care România are nevoie de așa ceva ca de oxigen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.