Skip to content
Focus Lifestyle Recent

Ce efect are cititul asupra creierului nostru

Vacanța aduce cu sine timp liber și pentru lectură. Ca o pledoarie pentru citit, pentru cărțile cartonate (unii dintre noi au rămas pe moda veche) am descoperit un studiu foarte interesant care explică legăturile nebănuite dintre citit și dezvoltarea creierului.

Keith Oatley, cercetător științific cognitiv, care studiază psihologia ficțiunii, a demonstrat că există o relație puternică între citirea ficțiunii și implicarea proceselor cognitive care ne ajută să ne dezvoltăm empatia.

Un alt cercetător, Frank Hakemulder, merge mai departe și spune că cititul ne ajută să ne dezvoltăm normele morale, să avem ocazia să ne punem în ”pielea altcuiva”.

Atunci când citim ficțiune creierul simulează activ conștiința unei alte persoane, inclusiv pe ceea pe care nu ne-am fi imaginat-o niciodată.

Ne permite să încercăm, pentru câteva momente, ceea ce înseamnă cu adevărat să fim o altă persoană, cu toate emoțiile și luptele similare sau, uneori, extrem de diferite care guvernează viețile celorlalți.

Așa că nu ezitați să plecați în concediu cu un roman după voi. Să vă faceți timp cât mai des ca să citiți, pentru că așa veți avea o viață mai împlinită.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.