Skip to content
Recent Spot

Ce se întâmplă în Republica Moldova

Situația politică din Republica Moldova este neclară și, poate, mai greu de înțeles de cei din afara țării. Alegerile parlamentare s-au desfășurat în data de 24 februarie. În acest weekend, parlamentul s-a reunit și au reușit să formeze o majoritate între socialiști, cei care au câștigat alegerile, și blocul prooccidental ACUM, care a ieșit pe locul al treilea, cu scopul de a scoate în afara deciziilor importante Partidul Democrat, condus de Vladimir Pahotniuc, considerat că, din umbră, controlează deciziile.

În ședința de sâmbătă a fost aleasă ca președintă a legislativului socialista Zinaida Greceanâi, după care au învestit un nou guvern condus de Maia Sandu. Însă, Curtea Constituțională a invalidat deciziile luate sâmbătă de Parlament.

Judecătorii au dizolvat Parlamentul și l-au suspendat pe președintele țării, socialistul Igor Dodon, numindu-l președinte interimar pe premierul în exercițiu Pavel Filip, de la Partidul Democrat, care imediat a convocat alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie.

Pe de altă parte, noul guvern al Republicii Moldova condus de Maia Sandu se reunește astăzi, luni, în ședință. Noul Guvern a fost recunoscut de Uniunea Europeană.

Guvernul României a transmis că susține ferm parcursul european al Republicii Moldova și face un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019. Popularii europeni au anunțat că o susțin pe Maia Sandu.

Sute de moldoveni au ieșit în stradă ca să protesteze. Situația este pentru moment tensionată. Rămâne de văzut ce se va întâmpla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.