Skip to content
Ediția de astăzi Focus

Ce se schimbă pentru români de la 1 iunie. Relaxările luate în calcul de Guvernul Cîțu

Noi ridicări de restricții se anunță pentru începutul lunii iunie. Executivul Cîțu ia în calcul ca de la 1 iunie să fie redeschise cluburile de noapte și discotecile, la o capacitate de 50%, au precizat surse guvernamentale. O altă măsură luată în calcul de Guvern de la 1 iunie este ca la nunți, botezuri, mese festive, să poată participa în exterior maximum 70 de persoane, iar în interior, maximum 50 de persoane.

Tot la 1 iunie se permite formarea „de grupuri pietonale” din maximum 8 persoane, dacă nu provin din aceeași familie. Acum, numărul maxim permis este de 6. Sălile de fitness, care în prezent funcționează la 50% din capacitate, vor putea funcționa la 70% din capacitate de la 1 iunie, „fără purtarea măștii de protecție și cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană”, dacă se atinge ținta de vaccinare și se menține rata de infectare scăzută, potrivit PSNews.ro

Administratorul (sălii de fitness – n.r.) poate permite accesul mai multor persoane, cu condiția ca toți participanții să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, asigurând o suprafață de 4 mp/persoană”, se arată în HG adoptată zilele trecute.

Cîțu: De la 1 iunie vor exista relaxări pentru toţi românii, indiferent de zona în care vor fi ele

Premierul Florin Cîţu declara zilele trecute că de la 1 iunie vor exista relaxări pentru toţi românii, indiferent de zona în care vor fi ele, însă de la 1 iunie nu va fi o relaxare totală, ci obiectivul de 5 milioane de persoane vaccinate, iar al doilea pas va fi de la 1 august, când va fi vorba despre o relaxare totală. El a mai spus că, de la 1 iunie, vor fi găsite soluţii pentru a începe evenimentele private.

„După ne vom concentra pe economie. De un an de zile ne concentrăm pe sănătate, urmează să ne concentrăm pe economie. România urmează paşi într-un proces de convergenţă, poate a făcut paşi înapoi şi nu are nicio scuză. Avem un guvern care şi-a asumat să facă reforme şi care face reforme. Încă nu vorbim cum se vor lua relaxări şi cum vor fi ele implementate. În acest moment discutăm mai multe scenarii pe care le avem pe masă. Ceea ce este important de înţeles pentru toţi românii, că de la 1 iunie vor exista relaxări pentru toţi românii, indiferent de zona unde sunt”, a afirmat Florin Cîţu, după vizita de marţi la Centrul de vaccinare organizat la Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare.

Chestionat despre posibile facilităţi pentru persoanele care se vaccinează, prim-ministru a răspuns: „Eu am spus că, opinia mea personală, e că persoanele care s-au vaccinat ar trebui să aibă beneficii. Vom vedea cum vor arăta acest măsuri”.

„Vom vedea cum vor arăta în final aceste măsuri şi care vor fi ele. Este clar că de la 1 iunie vor există măsuri care vor da înapoi anumite restricţii de anul trecut. Deja unele dintre măsuri le-am anunţat. Bineînţeles că ştiu problema cu evenimentele private şi anul acesta cu siguranţă vom găsi o soluţie să înceapă de la 1 iunie aceste evenimente private. Vom vedea dacă putem să mergem pe testare, cum se va face testarea. Suntem flexibili la soluţii. Acesta e roul Comitetului interministerial. Vin cu propuneri ele sunt îmnbunătăţite. Să ţinem minte că 1 iunie nu înseamnă relaxare totală, înseamnă 5 milioane persoane vaccinate. 1 august urmează al doilea pas în care vorbim de o relaxare totală. Săptămâna viitoare toţi miniştri vor fi în stradă, vor fi în centre de vaccinare şi vor susţine această campanie”, a adăugat Cîţu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.