Polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase în colaborare cu Compartimentul de Prevenire a Criminalității au desfășurat o activitate de informare a deținătorilor autorizați de arme supuse autorizării, privind modul de respectare a dispozițiilor legale, instituite de Legea nr. 295/2004.
”Activitatea a urmărit informarea cetățenilor cu privire la segmentul de asigurarea a securității armelor și munițiilor deținute legal, precum și condițiile în care se poate efectua uzul de armă”, spune Andreea Rădoi, purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinți.
În conformitate cu dispozițiile art. 31 alin. 1 si 2, din Legea nr.295/2004,
titularul dreptului de a purta și folosi arme letale are obligația de a păstra arma și muniția înscrisă în permisul de armă, în condiții de securitate, astfel încât să nu permită accesul la acestea al persoanelor neautorizate.
Păstrarea armei și muniției prevăzute se va face la domiciliul sau reședința deținătorului, în locuri special destinate, în condițiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a legii.
Aceste condiții sunt stabilite în art. 15 alin. 1-3, din H.G. 11/2018, unde este preăvăzut că titularul dreptului de deţinere sau, după caz, de port şi folosire, este obligat să păstreze armele letale şi muniţiile acestora la domiciliul sau la reşedinţa menţionată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate şi asigurate, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate.
Dulapurile sau casetele trebuie să fie prevăzute cu compartimente diferite care să fie asigurate cu câte un sistem de închidere, pentru păstrarea muniţiei separat de arme. Armele letale, cu excepţia celor cu destinaţia apărare şi pază, se păstrează neîncărcate cu muniţie.
În cazul unui număr mai mare de 15 arme letale, deţinătorul are obligaţia de a asigura la adresa prevăzută în permisul de armă, un spaţiu special amenajat pentru depozitare, în condiţiile prevăzute de lege, dotat cu sisteme electronice de alarmare, avizate de către organul de poliţie competent şi conectate la un dispecerat de alarmare şi intervenţie specializat.
Muniţia destinată armelor letale se păstrează numai în dulapuri metalice, în casete sau în compartimente separate faţă de cele în care se păstrează armele, cu excepţia armelor de apărare şi pază, care pot fi păstrate împreună cu o cantitate de cel mult 12 cartuşe, destinate unei singure arme și a armelor de vânătoare sau de tir pentru care titularul are drept de port şi folosire, care pot fi păstrate împreună cu o singură armă având o cantitate de cel mult 10 cartuşe cu proiectil.