Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Cine va conduce UE în următorii ani – Germania, Franța, Italia. Bătălia pentru Europa

Uniunea Europeană se vede nevoită să supraviețuiască fără Marea Britanie, însă rămâne în continuare o dispută pentru supremație. Germania și Franța par să-și adjudece acest loc, însă Italia va avea un rol important în următorii cinci ani, deși este un faliment politic.

Germania

În Germania lucrurile sunt clare. Partidul care o sprijină pe Angela Merkel va câștiga fără emoții. CDU/CSU ar ajunge, potrivit sondajelor, la aproape 30% din voturi, urmați de Verzi cu 18,24%, Social-Democrați 16,16%, Alernativa pentru Germania (partid nazist) cu 12%, Democrații cu 7,3% și Stânga comunistă cu 7%.

Germania rămâne un stat pro-UE, unde nivelul de încredere al cetățenilor în Uniunea Europeană depășește 70%, dar în scădere comparativ cu 2014.

În 2019, cel mai mult de pierdut au Social-Democrații, care ar obține cu 12 mandate mai puțin decât în 2014.

Franța

Bătălia este deschisă. Sondajele îi dau prima șansă la victoriei lui Marine Le Pen și partidului său Adunarea Națională (în trecut Frontul Național). Diferența între Adunarea Națională și En Marche, partid condus de Macron, este mică, de doar un procent, însă în Franța doar 44%  dintre cetățeni mai sunt pro-UE, iar acest lucru o avantajează pe Le Pen.

Dacă Macron nu va fi capabil să se impună în Franța cu proiectul său pentru UE este greu de crezut că va mai avea aceeași influență pe plan european. Chiar dacă Franța este al doilea stat din UE, după Germania, acest lucru nu înseamnă că vor primi beneficii.

Cu o înfrângere la europarlamentare, Macron va juca mai mult rolul de sprijin al Germaniei și va cădea în plan secund. Desigur, președintele Franței va avea un cuvânt de spus în multe proiecte europene.

Pe locul 3 în Franța, s-ar situa Republicanii cu 13,13%, urmați de partidul Franța Nesupusă cu 8,45% (care se declară social-democrați), apoi Verzii din Franța cu 7,49% și Partidul Socialist 5,23%.

Cu victoria în Franța, Le Pen va forma un grup european cu Matteo Salvini, liderul Liga din Italia.

Italia

Italienii sunt conștienți că nu pot concura cu Germania, dar vor încerca să joace în UE rolul pe care l-a avut Marea Britanie. Și anume, vor încerca să echilibreze balanța de putere pentru ca binomul Germania-Franța să nu pune stăpânire pe proiectul european.

Italienii au căutat sprijin atât la americani, cât și la chinezi. Rămâne de văzut cine îi va ajuta până la urmă.

Citește mai departe pe PSNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.