Skip to content
Spot

Coaliția a decis cum vor fi împărțite TVR, Radio România și Avocatul Poporului. Ce le revine liberalilor

Coaliția PNL-USRPLUS-UDMR a decis cum vor fi împărțite TVR, Radio România și Avocatul Poporului. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că cele 3 partide au convenit ca Radioul și Avocatul Poporului să revină PNL, iar celor de la USRPLUS să le revină  TVR. Cei de la UDMR ar urma să obțină numirea unor adjuncți la cele 3 instituții, spun sursele citate.

Facem precizarea că șefia TVR e asigurată de Doina Gradea, șefia Radio România – de Georgică Severin, iar Renate Weber conduce Avocatul Poporului.

PS News a scris zilele trecute că liberalii pregătesc o listă scurtă cu înlocuitorii lui Renate Weber, după ce aceasta va fi demisă din funcția de Avocat al Poporului. O primă variantă luată în calcul de liberali rămâne în continuare Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, cel care a mai fost susținut de PNL în trecut și pentru șefia Consiliului Legislativ. În PNL au fost vehiculate zilele trecute și alte nume precum cel al lui Daniel Fenechiu, vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România, sau al juristei Iulia Scântei, însă premierul își dorește un om independent politic, dar și cu un trecut foarte consistent în materie de justiție.

„Cu siguranță vom rămâne la Augustin Zegrean. Premierul nu are de gând să numească într-o asemenea funcție un politician și, deocamdată, în PNL el este cel care decide, chiar și peste capul lui Orban. Bine, nici Orban nu vede cu ochi buni ca un membru de partid să fie numit Avocat al Poporului. Cel mai probabil Augustin Zegrean va fi numit în locul lui Weber, în momentul acesta sunt șanse de 90%”, au declarat surse liberale pentru PS News.

Amintim că Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat, marţi seară, că nu i s-au comunicat reproşurile care i se aduc şi a precizat că revocarea sa se poate face doar pentru încălcări ale Constituţiei şi legilor. În cazul revocării, Renate Weber a precizat că ia în calcul ”mai multe aspecte”, referindu-se la faptul că nu are nicio cale de atac cu privire la acest demers.

”Pe mine nu m-a informat nimeni oficial până la acest moment care sunt motivele de nemulţumire, care sunt reproşurile care mi se aduc. Eu nu am primit o copie a acelei solicitări de revocare. Înţeleg că urmează în perioada următoare o întâlnire a comisiilor juridice care vor analiza. Iarăşi, nu ştiu ce vor analiza şi vor face un raport”, a declarat Renate Weber.

De cealaltă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat că a fost iniţiată procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber – al cătrei mandat ar urma să se încheie în 2024 – precizând că în cel mult două săptămâni comisiile juridice urmează să analizeze această solicitare şi să prezinte un raport care să fie transmis plenului.

În schimb, USRPLUS vrea cu orice preț să obțină șefia TVR, iar pentru această funcție favorit ar fi președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai. USR-istul este cunoscut opiniei publice pentru atitudinea extrem de dură și deseori halucinantă la adresa TVR. Deputatul a declarat recent că actualii şefi ai Televiziunii Române şi ai Societăţii Române de Radiodifuziune nu au legitimitate şi „trebuie să plece din funcţii”. În opinia lui Bulai, Televiziunea Română nu trebuie să facă profit și că ar trebui mai mulți bani pentru bugetul TVR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.