Comisia Europeană a adoptat luni, 3 februarie, două decizii care interzic fermierilor din România și Lituania să mai folosească pesticide care ar putea afecta viața albinelor.
Decizia vine la două săptămâni după ce ministrul Agriculturii din România a aprobat o decizie prin care fermierii locali pot folosi un pesticid pentru porumb și trestie de zahăr, care de altfel este interzis în UE.
Fermierii români au precizat că este singurul pesticid care are efect, însă cei de la Comisia Europeană susțin că nu se justifică autorizarea.
Este pentru prima dată când Comisia Europeană adoptă astfel de decizii, însă viața albinelor este strâns legată de echilibrul mediului înconjurător.
În ultimii ani, oamenii de știință au atras atenția că existența albinelor este pusă în pericol.
Aproximativ 90% din populația albinelor a dispărut în ultimii ani din cauza uzului necontrolat de pesticide, a tăierii pădurilor sau a dispariției mai multor specii de plante.
De ce sunt atât de importante albinele pentru omenire? Datorită lor, prin rolul crucial al polenizării, noi avem ce mânca.
Dacă nu ar mai poleniza am muri de foame. Cum le putem proteja? Să controlăm utilizarea pesticidelor, să protejăm pădurile, flora și fauna.