Skip to content
Ediția de astăzi Recent Social

Compensații bănești pentru cei concediați din cauza pestei porcine

Ministerul Muncii anunță că salariații afectați de concedierile colective cauzate de pesta porcină africană vor primi compensații lunare de 500 de lei.

Guvernul a decis că angajații care vor rămâne fără locuri de muncă vor beneficia, în completarea indemnizației de șomaj, de compensații, neimpozabile, în valoare de 500 lei, care se acordă lunar, pentru o perioadă de maximum 6 luni, începând cu data încetării contractului individual de muncă.

Însă vor primi acești bani doar cei care au vechime de 6 luni la același angajator. Plata compensației va fi asigurată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, iar Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va gestiona și soluționa cererile de acordare a compensației.

Decizia de stabilire a unei măsuri de protecție socială specifice pentru persoanele concediate din cadrul societăților din sectorul crescătorilor de suine a fost luată în contextul în care la nivelul acestor societăți nu există încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul unităților, în conformitate cu prevederile art.67 din Legea nr.53/2003 Codul Muncii.

Potrivit datelor prezentate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în prezent, România se confruntă cu evoluția progresivă a virusului pestei porcine africane, boală care a afectat mai multe județe. Până în prezent au fost confirmate și notificate către Comisia Europeană peste 800 de focare de pestă în exploatațiile nonprofesionale din județele Tulcea, Brăila, Ialomița, Bihor, Constanța, Sălaj, Galați, Călărași, Ilfov, Buzău și Satu Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.