Skip to content
Focus Recent

Consultări la Cotroceni pe legile justiției. Ce a spus președintele României

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, când a avut întâlnire cu reprezentanții partidelor politice, că nu doreşte un pact cu vreun partid politic prezent la consultările de la Palatul Cotroceni, ci doar să fie un mediator în ceea ce priveşte legile justiţiei.

Eu nu vreau niciun pact de PSD-ul. Nu despre asta vorbim. Nu ştiu cum a apărut ideea, dar cred că s-a înţeles greşit ce se întâmplă aici. Eu îmi doresc în aceste consultări să fiu văzut ca un mediator, un mediator între partidele politice parlamentare. Nu doresc un pact cu PSD-uul, nici cu ALDE, nici cu alţii. Eu doresc ca ei să se înţeleagă între ei, să se reia discuţiile pe legile justiţie într-o formă considerabil îmbunătăţită, ca la final să avem legi care realmente ajută sistemul de justiţie din România. Cred că ceea ce s-ar putea obţine şi sper să obţin acest lucru este o înţelegere politică între partidele politice„, a declarat şeful statului la Cotroceni.

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat că nu se pot face că nu văd abuzurile din sistemul de justiție din România.

Am onorat invitația de a veni la aceste dicuții pe tema legilor Justiției. A fost o discuție relativ așezată, în care domnul președinte ne-a exprimat punctul dumnealui de vedere, în sensul că ar trebui reluat procesul legislativ. Nu e nevoie, în opinia noastră, pentru că există deja OUG 92, care intră în procedură parlamentară și care cuprinde recomandările Comisiei de la Veneția. Noi nu am respins niciodată o discuție despre sistemul de justiție din România. Dimpotrivă, a fost un obiectiv asumat, pentru că am decis din 2016 să nu facem greșeala să ne facem că nu vedem ce se întâmplă în România, că nu vedem abuzurile în sistemul de justiție din România. Nu putem să ne facem că există niște protocoale secrete, toxice, care au parazitat instituții importante ale statului, care au fost folosite de unele forțe oculte”, a declarat liderul PSD.

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu vrea să fie clarificată definiția….statului de drept.

Președintele a afirmat că încearcă să încerce o mediere între partide, astfel încât problemele legate de Justiție să-și găsească rezolvare. Cred că e util să încercăm să cădem de acord și să găsim un consens asupra modificării legilor justiției. Discuțiile trebuie să pornească de la anumite premise: să cădem de acord asupra unei definiții a statului de drept. În opinia noastră se bazează pe un set de reguli care protejează drepturile și libertățile cetățenilor. Dacă această definiție comună e acceptată, putem să pornim cu dreptul mai departe. Trebuie scoase la lumină prtocoalele secrete, abrogarea lor. Cred că persoanele care au semnat aceste protocoale nu mai au credibilitatea necesară să ocupe funcții în justiție. E necesară o Comisie pentru adevăr”, a declarat Tăriceanu.

După consultări, PNL a precizat că salută inițiativa președintelui României de a convoca partidele politice la o discuție privitoare la Legile justiției, la Codul penal și la Codul de procedură penală în urma rapoartelor adoptate de Comisia de la Veneția care exprimă puncte de vedere extrem de critice privitoare la toate proiectele de legi și care formulează recomandări extrem de serioase.

PNL a prezentat președintelui României mandatul pe care l-am primit ca delegație din partea Biroului Executiv al PNL, care este un mandat extrem de simplu, reluarea dezbaterilor pe Legile justiției, pe Codul de procedură penală, pe Codul penal iar în reluarea dezbaterilor să se țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția, de deciziile Curții Constituționale în privința Codului de procedură penală și în privința Codului penal, de asemenea, să se țină cont de toate tratatele la care România este parte, de obligațiile internaționale ale României, să se țină cont de standardele care funcționează în materie de organizare a Justiției la nivelul Uniunii Europene și de asemenea, să existe o voință politică extrem de clară privind asigurarea independenței Justiției, privind accesul neîngrădit al cetățeanului la actul de justiție, privind respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor români”, a declarat Ludovic Orban.

Delegația USR condusă de președintele Dan Barna a susținut, la consultările de la Cotroceni, că se impune punerea în acord a legislației românești cu recomandările Comisiei de la Veneția, iar USR deja a depus astăzi în Parlament un proiect de lege în acest sens. Președintele Dan Barna a subliniat și importanța unui referendum pe justiție, precum Fără Penali în Funcții Publice, inițiativă asupra căreia un milion de români s-a pronunțat deja și impune un minim standard moral politicienilor.

Liderul UDMR Kelemen Honor a declarat că nu vor să fie afectată independența Justiției.

Raportul Comisiei de la Veneția are câteva caracteristici interesante. Lipsește o comparație cu celelalte state europene. Ar fi fost bună o astfel de comparație. În UE nu există o practică uniformă: sunt state în care șeful statului are un rol important în numiri. Este importantă independența Justiției.Pe cele trei legi ale justiției, pe cele opt sugetii, câteva au fost rezolvate prin OUG. Rămân în discuție câteva aspecte, inclusiv pensionarea anticipată”, a declarat președintele UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.