Skip to content
VIDEO

Controversa salariilor. Șerban Nicolae, cifre esențiale pentru diaspora EXCLUSIV

Ediția de joi a interviurilor video PSnews.ro l-a avut ca invitat pe senatorul Șerban Nicolae, liderul grupului PSD din camera parlamentară superioară.

Politicianul a adus clarificări în legătură cu una dintre marile controverse ale momentului: Legea salarizării unitare. Pentru început, parlamentarul de București a reluat teza necesității corectării unor abuzuri și discrepanțe legate de veniturile bugetarilor, Nicolae precizând că guvernarea PSD vine cu corecții acolo unde există riscul ca salariile să scadă în urma Legii salarizării unitare.

„Ceea ce încercăm noi în această materie a salarizării unitare, a sistemului public de pensii ține de corijarea unor lucruri înrăutățite pe parcursul ultimilor 28 de ani. S-a mers din rău în mai rău și au fost foarte multe intervenții care au făcut la un moment dat să ajungem la anomalii greu de explicat: pensia mai mare decât salariul avut în timpul activității, diferențe foarte mari între persoane care ocupă aceeași funcție, cu aceeași vechime, cu aceeași pregătire, dar în instituții diferite, sporuri care depășesc cu mult salariul de bază, diferențe foarte mari între categorii… Toate aceste anomalii s-au adunat în timp, au fost foarte greu de abordat într-o formulă unitară, pentru că n-a existat o voință politică suficient de consistentă ca să spargă acest tabu. Și atunci am ajuns la situația în care încercăm – forțând poate puțin lucrurile – să reparăm toate aceste disfuncționalități. E ca la un tratament medical: nu totdeauna nimerești din prima tot ce e de făcut și cu maxim de rezultate.

De aceea, noi am lăsat câteva resurse, pentru a corija pe parcurs eventualele disfuncționalități. Spre exemplu: mutarea contribuției, în cele mai multe situații, nu duce la afectarea veniturilor nete ale salariaților; dimpotrivă: creșterile salariale continuă conform programului și sunt receptate ca atare. Sunt anumite situații mai puține (dar nu mai puțin importante) unde veniturile nete scad. Acolo venim cu corecțiile: cu supliment de fonduri – dacă e cazul – în sistemul bugetar sau cu corecții legislative. Pentru că, decât să lăsăm sistemul așa, să avem în continuare aceleași anomalii (…), preferăm să ne asumăm o dată pentru totdeauna o reparație. Și – poate lucrul cel mai important – am reușit să readucem câteva principii clare de structurare a sistemului de venituri salariale și sperăm să facem același lucru și la pensii – și anume: piramida salarială să-l aibă în frunte pe președintele României, de la care pleacă în jos toate celelalte venituri în sistemul bugetar. Până în 2017 (la Legea salarizării unitare), președintele era undeva la mijlocul piramidei. Nici nu știu dacă era o piramidă; cred că era un fel de masiv muntos – erau foarte multe vârfuri dispersate în multe direcții și lucrurile păreau greu de explicat și greu de controlat. La un moment dat, nici nu mai puteai să faci față tuturor nevoilor salariale.

Au fost și problemele legate de tăierile salariale din 2010 și de procesele câștigate de o serie întreagă de categorii de bugetari, cărora trebuie să le dai din urmă niște bani care n-au existat, care au fost folosiți pentru altceva sau care au dispărut în diverse formule foarte discutabile.

Tot efortul ăsta, toate aceste lucruri adunate ne-au obligat să ne asumăm un sistem de salarizare unitară în sistemul bugetar și să facem același lucru și în perioada următoare în sistemul public de pensii. Din momentul ăla, anomaliile vor fi mult mai ușor de anticipat și de corijat. Unele din ele – dacă se văd acum – vor fi corijate pentru sectorul bugetar, vor fi completate de la bugetul statului toate veniturile, în așa fel încât noi să menținem nu o promisiune electorală (…), ci politica de stat a ridicării nivelului de trai, a diminuării decalajelor față de țările din restul Uniunii Europene”, a detaliat PSD-istul.

În continuare, Șerban Nicolae a susținut că în 2017 (așadar, sub regimul PSD) au plecat la muncă în străinătate 10.000 de români, față de cei 200.000 plecați în 2016 (pe vremea tehnocraților).

„Vă dau un exemplu care poate fi mai ușor de înțeles: în 2016 (pe parcursul guvernării tehnocrate), au plecat din România pentru a lucra în străinătate circa 200.000 de oameni – în majoritate covârșitoare tineri, pentru că sunt și apți de muncă, sunt și mai puțin legați de situația economică din România. În anul următor, sunt sub 10.000 cei care au plecat”, a declarat social-democratul.

Șeful senatorilor PSD a pus această reducere drastică a emigrării pe seama creșterii salariale – una „constantă, prognozată și predictibilă, care îi face pe români să se gândească de două ori dacă merită efortul să-și caute de lucru în străinătate, dacă diferența nu mai e chiar atât de mare”.

„Când diferența este de la câteva sute de euro în România la câteva mii de euro în vestul Europei, lași tot ce ai în România și te duci: lași copilul în grija părinților; lași părinții bătrâni și bolnavi în grija cui Dumnezeu s-o putea, ca să-ți fie mai bine și să poți să trimiți bani în țară și să ai o viață mai bună. În momentul în care diferența este ceva mai mică, îți dai seama că poate efortul nu merită – perspective pot fi mai bune. Și atunci nu e vorba de o promisiune electorală, ci e vorba de o obligație a noastră, ca politicieni. Dacă nu ai ca unic scop creșterea bunăstării în propria țară, pentru propriul popor, n-ai ce căuta în politică. Noi nu trăim din ciclu electoral în ciclu electoral. Eu nu încerc să aplic programul de guvernare pentru că am făcut o promisiune, ci pentru că îmi doresc să aducă mai bine pentru oameni – la modul cel mai serios și cel mai direct. Și lucrurile astea pot fi măsurate, pentru că dăm socoteală: dacă peste 3 ani oamenii nu vor simți că ne ținem de cuvânt și punem în aplicare acele măsuri care să le îmbunătățească viața… Spre exemplu: dacă nu vor vedea kilometri noi de autostradă, spitale noi, modificări substanțiale în ceea ce privește nivelul veniturilor, în învățământ, în sistemul sanitar, în tot ceea ce ne doare pe noi de foarte multă vreme, bineînțeles că vor avea încredere în alții. Sau vor face experimente cu alții. Sau ne vor întoarce pur și simplu spatele și vor spune: «Nu mai avem încredere – o să fie totul o loterie: cine conduce România și cine ocupă funcțiile publice»”, a mai spus Șerban Nicolae.

Urmăriți mai jos secvența, de la momentul 28:36 până la finalul înregistrării:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.