Skip to content
Ediția de Astăzi Recent

Coronavirus: Ce măsuri de susținere a adoptat Guvernul

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi, 19 martie, că au fost luate o serie de măsuri necesare în plină criză de epidemie cu coronavirus.

Am suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu 42 de milioane lei pentru centrele de carantină și pe cel al Ministerului Afacerilor Interne cu 100 de milioane lei. Am decis prin OUG majorarea plafonului pentru IMM-uri cu 5 miliarde lei,  vom acorda credite pentru investiții, iar dobânda este asigurată în proporție de sută la sută”, a declarat premierul.

Ludovic Orban a mai spus că a fost aprobată creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale.

O altă măsură este de a asigura plata șomajului tehnic din bugetul Ministerului Muncii, iar decizia este de a plăti 75% din salariul brut, dar nu mai mult din salariul mediu brut”.

Atenție! A fost adoptată o măsură, care dacă nu va fi respectată riscați închisoarea.

Am luat o măsură importantă de modificare a Codului Penal privitoare la infracțiunile care se petrec, am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații, infracțiunea va fi pedepsită cu închisoarea. Am majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor, cine nu respectă carantina trebuie să știe că li se va întocmi dosar penal
A fost introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date. În cazul în care, în cadrul anchetei epidemiologice, cineva nu dă date complete se consideră omisiune și se pot constitui dosare penale”, a mai anunțat premierul României.

Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. Articolul 326 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Falsul în declarații

Art. 326. (1) Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prevăzută la alin.(1), săvârșită pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”

Articolul 352 se modifică și va avea următorul cuprins
„Zădărnicirea combaterii bolilor

Art. 352. (1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare transmiterea la două sau mai multe persoane, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care ştie că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(6) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(8) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(9) Tentativa la infracțiunea prevăzută în alin. (3) se pedepsește.

(10) Prin carantină se înțelege restricția activităților și separarea de alte persoane, în spații special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecției sau contaminării.”

3. După articolul 352 se introduce un nou articol, art. 3521, cu următorul cuprins:
„Omisiunea declarării unor informații

Art. 3521. Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor autorități competente dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

1 comentariu la “Coronavirus: Ce măsuri de susținere a adoptat Guvernul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.