Skip to content
Recent

Cronica unui eșec iminent: discursul anti-stat paralel, Fata Morgana pentru prezidențiabili EXCLUSIV

Redacția PSnews.ro vă prezintă în cele ce urmează, o analiză a taberelor electorale care se configurează în vederea alegerilor prezidențiale din 2019, precum și a noilor mecanisme aruncate de candidați pe tabla de joc.

Înghesuială la ”mierea anti-justiție”

Astfel, cum până la sfârșitul anului viitor (când vor avea loc alegerile prezidențiale) nu mai este cale lungă, deja se prefigurează 3 numele grele de candidați – și anume: actualul lider al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, deputatul PSD Liviu Pleșoianu și fostul ofițer SRI Daniel Dragomir.

Deși, la o primă vedere, nimic nu pare să-i asemene pe cei 3 potențiali candidați (poate pe Liviu Pleșoianu și Tăriceanu îi apropie lupta cu ”statul paralel”), noi am descoperit punctul comun: înghesuiala la discursul anti-justiție și anti-servicii secrete.

Concret: strategia de culise cu care cele 3 nume grele vor încerca să câștige de partea lor electoratul este bătălia cu statul de drept și serviciile de informații, care însă nu reprezintă un punct de maxim interes pentru publicul larg, așteptat la urne în 2019.

Însă, din păcate, istoria ne arată că lupta cu statul de drept și atacurile la adresa justiției nu atrag prea multă simpatie din partea electoratului român. Un exemplu este chiar actualul lider al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, fostul candidat la alegerile prezidențiale 2014, care, promovând un discurs brutal anti-justiție, s-a înecat la câțiva pași de Cotroceni.

Pleșoianu, scăpat de sub controlul lui Dragnea?

Ca un copil scăpat de sub supravegherea părinților, curios de ”lucrurile interzise”, deputatul PSD Liviu Pleșoianu nu ține cont de părerea lui Daddy și publică pe pagina sa de Facebook o scrisoare deschisa adresată colegilor săi din partid, în care anuntă ca va candida în 2019, indiferent daca partidul il va desemna sau nu drept candidat la viitorul Congres.

”Scrisoare deschisă către colegii din PSD

Chiar dacă acest mesaj nu vă este transmis de unul care e „de-o viață în PSD”, ci doar de un an și-un pic, poate va conta tocmai pentru că cel care îl semnează nu are doctorate la SRI, nu are cărți cu prefață și postfață semnate de Coldea și Maior, nu joacă tenis decât cu prietenii săi de-o viață și nu culege struguri decât în via străbunicilor de la țară..

…Așa că, pentru a concluziona, vă spun că eu voi face exact ce am spus în urmă cu câteva luni. Voi candida la prezidențialele din 2019. Când se va hotărî PSD să țină acel Congres, membrii partidului vor decide, așa cum este firesc. Dar indiferent de acea decizie, eu tot voi candida în 2019.

Știți de ce?

…Pentru toate lucrurile pe care le-am scris mai sus.

…Pentru că, după tot acest an nebun care a trecut, am ajuns la concluzia că am deplină încredere în… mine.

…Pentru că foarte curând în 2018 voi publica o carte intitulată „România – Țara unui VIS posibil”, o carte în care scriu nu numai despre ce s-a întâmplat cu țara noastră, dar și despre cum ne-am putea reașeza în propriul Destin.

…Pentru că nu voi merge la Coldea, la Maior sau la alții asemenea lor pentru a-mi semna prefața și postfața.

…Pentru că și în 2018 și în 2019 și mai departe voi continua să joc tenis doar cu prietenii de-o viață.

…Pentru că și în 2018 și în 2019 și mai departe voi continua să culeg struguri doar din via străbunicilor mei de la țară.

Așa că, dragi colegi, deși am anunțat public și clar care este intenția mea, voi continua și în 2018 să nu mă întâlnesc cu nicio grupare internă. Nu mă interesează absolut deloc să obțin sprijin interesat. Nu mă interesează absolut deloc să iau parte la decizii născute în spatele vreunei cortine, în spatele ORICĂREI cortine. Voi continua să vorbesc și să acționez doar sub impulsul lucrurilor în care cred.

Fie ca 2018 să fie cu adevărat Anul Centenarului, inclusiv pentru PSD!

Fie să FIM!

Liviu Pleșoianu”, scria Liviu Pleșoianu pe Facebook.

Facem precizarea că Pleșoianu își asumă un discurs anti-justiție și anti-stat de drept, ca exponent a unui partid cu cel mai mare asalt la acestea două (a se vedea episodul Pahonțu-șeful SPP, „Doi şi-un sfert”, episodul Carmen Dan și exemplele pot continua).

Dragomir se visează președinte?

Al treilea candidat care dă semne că se pregătește pentru bătălia finală de la Cotroceni, este chiar fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir.

Astfel, deși a fost parte a unui sistem pe care acum îl contestă, fostul șef al SRI își asumă un discurs anti-stat de drept și anti-servicii care să îi croiască un drum spre fotoliul de președinte al României.

Discursul anti-stat de drept, Fata Morgana pentru candidații la președinție

În ciuda speranțelor că discursul proiectat împotriva statsului de drept și a justiției din România le va aduce marele succes celor trei personaje amintite, previziunile sunt extrem de sumbre, mai ales dacă este să luăm în considerare eșecul lui Tăriceanu din 2014, dar și victoria chinuită a partidului său de la alegerile parlamentare din 2016 (5,62% la Camera Deputaților și 6,00% la Senat).

Ceea ce va reuși să le aducă discursul anti-stat de drept, anti-jutitie și anti-servicii, în schimb, celor 3 candidați la președinție este divizarea unui electorat și așa extrem de redus. Motivul? Pe locul I în preocupările cetățenilor sunt chestiunile legate de bunăstare, zona în care nu există nici măcar un discurs articulat. Singurele preocupări ale lui Călin Popescu-Tăriceanu pentru domeniul social par a fi săritul cozii de la permise auto, blocarea traficului rutier (detalii AICI) și arătatul pixelului albastru când este confruntat cu scumpirea carburanților și a ratelor la bănci (a se vedea cazul ROBOR).

În încheiere, dacă cei trei candidați vor să le fie luată în serios candidatura ar trebui să adauge și un consistent segment de discur și proiect economic și social, pentru că altfel altfel discursul anti-stat paralel nu va fi suficient.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.