Skip to content
Spot

Culisele ultimelor discuții din PSD: excepții pentru purtarea măștii de protecție și situația financiară a administrațiilor locale

Conducerea interimară a Partidului Social Democrat (PSD) s-a reunit, luni seara, într-o ședință la Kiseleff, pentru a discuta câteva modificări la hotărârea prin care a fost instituită starea de alertă, care urmează să fie dezbătută și votată în Parlament.

Surse social-democrate au dezvăluit pentru PSnews.ro că s-a pus în discuție anumite excepții pentru purtarea măștii de protecție, în special pentru persoanele care au probleme de sănătate, doar în anumite condiții.

Recent, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu a susținut că a renunțat la masca de protecție, luni, în plenul Parlamentului, pentru că are deviaţie de sept, afecțiune care ar fi fost depistată „cu ocazia leșinului” din conferința de presă din 10 mai.

Un alt subiect pus în dezbatere la ședința PSD a fost situația financiară a administrațiilor locale, după starea de urgență și cheltuirea banilor primăriilor și CJ-urilor pentru gestionarea epidemiei de coronavirus. Una dintre soluțiile agreate în BPN al PSD este ca săptămâna viitoare, când va ajunge rectificarea bugetară în Camera Deputaților, să se aloce mai multe fonduri spre spitalele aflate în prima linie de luptă cu coronavirusul și asistență socială.

Nu în ultimul rând, PSD-iștii au discutat și despre despre subiectul extinderii mandatelor aleșilor locali de la 4 ani la 5 ani, în contextul în care în Parlament sunt mai multe legi în acest sens. Astfel, surse participante la ședință au precizat că PSD susține, de principiu, ca mandatele primarului, viceprimarului, consilierului local, preşedintelui consiliului judeţean, vicepreședintelui consiliului județena şi al consilierului judeţean să fie de 5 ani, însă nu se poate aplica mandatul de 5 ani începând cu alegerile locale din acest an.

Comisia pentru administraţie publică din Senat a adoptat luni un raport favorabil la o propunere legislativă conform căreia mandatul aleșilor locali crește de la 4 ani la 5 ani. Două proiecte în acest sens, inițiate de PSD și UDMR, au trecut tacit de Camera Deputaților și așteaptă să ajungă la vot final în Senat.

Mandatul primarului, viceprimarului, consilierului local, preşedintelui consiliului judeţean, vicepreședintelui consiliului județena şi al consilierului judeţean va avea 5 ani, prevede legea. Se propune aplicarea legii începând cu alegerile locale din acest an.

În expunerea de motive se arată că există multe exemple din statele membre UE în care au fost aplicate „cu succes” modele de administraţie publică locală cu mandat de 5 – 7 sau de 8 ani, precum Austria, Belgia, Germania, Franța. Iniţiatorii susţin că un mandat mai lung al aleşilor locali conferă stabilitate politică, „o pavăză faţă de schimbările şi eventualele crize politice manifestate la nivel general şi care interferează cu deciziile de luat la nivel local”.

De asemenea, sunt amortizate bulversările create de suprapunerea alegerilor, de campanii electorale simultane sau succesive care în cele mai multe cazuri pun administraţiile locale în situaţii dificile de suspendare a activităţii şi a investiţiilor iniţiate. (…) Experienţa celor trei decenii de administraţie locală relevă faptul că nevoia uriaşă de investiţii locale în România este aproape imposibil de acoperit în mandate de câte patru ani, acolo unde nevoile de finanţare sunt pe termen lung, iar fondurile europene, modalitatea optimă de finanţare a programelor de dezvoltare locală, sunt supuse unui calendar bugetar de 7 ani”, mai spun inițiatorii.

Proiectul de lege inițiat de UDMR a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. În Senat se mai află un proiect similar, semnat de PSD-iști, de asemenea adoptat tacit în Camera Deputaților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.