Skip to content
Administrație locală Ediția de astăzi Recent Spot

Cum a abandonat Consiliul Județean Mehedinți o clădire monument din centrul Severinului

 

Fosta clădire a Maternității, aflată în centrul Severinului, este un adevărat focar de infecție, după ce în 2014 s-a deschis noul bloc materno-infantil, iar clădirea a fost abandonată de autorități.

Imobilul din buricul Severinului și din imediata vecinătate a Cetății Severinului era cunoscut ca “maternitatea groazei” din cauza condițiilor precare din interior încă de pe vremea când aici mămicile aduceau pe lume copii.

Chiar dacă în anul 2014, noul bloc materno-infantil nu era dotat cu aparatura necesară, s-a luat totuși decizia mutării maternități pentru ca femeile să nască măcar în saloane curate, igienizate.

Vechea clădire, care ani de-a rândul a avut destinația de maternitate, a fost abandonată, iar acum imaginea ei este de-a dreptul sinistră. Și nu doar atât. Pentru că în apropiere se află un cuib de boschetari, locul a fost transformat într-un WC public. Singurul lucru pe care au catadicsit să-l facă autoritățile a fost montarea unor gratii la parterul clădirii pentru ca acești boschetari, cel mai probabil, să nu mai intre în imobil. Proprietarul clădirii este Consiliul Județean Mehedinți.

Într-un document al Direcției Județene pentru Cultură Mehedinți privind analiza stării de conservare și modalități de punere în valoare a monumentelor de categorie B (patrimoniu local) din județul Mehedinți se arată că această instituție a notificat proprietarul în vederea obținerii unor informații referitoare la viitoarea destinație a imobilelor în cauză, dar că nu a primit niciun răspuns.

“Am solicitat autorităților locale, ca în lipsa unui personal de pază la respectivele imobile, să dispună patrule prin respectivele zone deoarece monumentele au devenit adăposturi pentru cetățenii fără adăpost sau ținta unor <<excursii>> din partea adolescenților”, se arată în documentul respectiv.

Am solicitat și noi informații de la Consiliul Județean Mehedinți privind un posibil proiect de reabilitare a acestei clădiri care nu face cinste unui municipiu de județ, dar președintele CJ Mehedinți a declarat că este ocupat cu vizita ministrului Sănătății la Strehaia. „Nu este momentul acum!”, a răspuns sec Aladin Georgescu.

Surse din CJ Mehedinți spun că în urmă cu câțiva ani s-a discutat ca acest imobil să fie reabilitat și folosit ca sediul al forului județean, având în vedere că această instituție stă cu chirie în clădirea Prefecturii Mehedinți, dar proiectul a fost abandonat.

Construit să fie hotel

Lucrările la acest imobil au început în anul 1937, în contextul unui proiect amplu al administrației publice locale, care a prevăzut și construirea unui sediu al Poliției. Autoritățile s-au bucurat atunci de sprijinul unui fruntaș liberal, pe atunci ministru, Richard Franasovici, iar clădirea urma să aibă destinația de hotel cu numele „Belvedere”. Un nume potrivit având în vedere că imobilul se construia pe malul Dunării și aproape de Cetatea Medievală a Severinului.

Numai că ceea ce au gândit reprezentanții administrației publice de la aceea dată nu coincide cu actuala „strategie” de turism a Consiliului Județean Mehedinți. Acum, turiștii care ajung la cetate pot să creadă, de exemplu, că în acest imobil se filmează pentru producții horror.

Hotelul a fost ridicat până la începutul celui de-al doilea război mondial, dar după război i s-au dat alte destinații, între care cea mai cunoscută a fost aceasta de maternitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.