Skip to content
Spot

Cum a votat România postdecembristă în cei 30 de ani de alegeri prezidențiale

România, din țară sau de peste hotare, s-a prezentat la urne în acest final de săptămână, pentru a opta rundă de alegeri prezidențiale din istoria postdecembristă. Klaus Iohannis a obținut o victorie extrem de categorică, cu aproximativ 66% din cele puțin peste 10 milioane de voturi valabil exprimate.

Cu toate acestea, finala prezidențială din acest an a născut un paradox. Deși românii din diaspora s-au prezentat la urne într-un număr record, duminică s-a înregistrat turul II cu cea mai mică prezență din istoria alegerilor pentru Președintele României, 55,1%. Doar cel din 2004 se apropie la acest capitol, cu o participare de 55,2% din numărul total de la acea vreme, potrivit PSNews.ro

La polul opus stă, bineînțeles, finala prezidențialelor din 1990, când se prezentau la urne 86,2% din totalul alegătorilor români, punând ștampila pe Ion Iliescu într-o proporție covârșitoare.

Cea mai strânsă finală prezidențială este cea din anul 2009, când Traian Băsescu, președinte în exercițiu la acea vreme, încerca să obțină un nou mandat la Cotroceni, într-o confruntare cu Mircea Geoană. Duelul dintre cei doi s-a tranșat la o distanță de sub 1 procent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.