Skip to content
Focus

Cum arată noua hartă politică a țării

Votul de duminică seară schimbă harta politică a României. Surpriza o reprezintă mandatele câștigate în special de PNL și USR-PLUS în multe localităţi controlate până acum de social-democrați.

PSD controlează sudul țării

PSD-ul controlează o bună parte din sudul şi estul ţării şi are în total preşedinţi în 20 de consilii judeţene. Hunedoara, Dolj, Mehedinți, Olt, Gorj, Vâlcea, Argeș și Teleorman rămân controlate de social-democrați. Doar Giurgiu a fost pierdut în favoarea PNL. Bistrița Năsăud reprezintă o enclavă a PSD în Transilvani controlată de liberali și pluseriști, potrivit PSNews.ro

În Moldova, Botoșani, Neamț, Bacău, Vaslui și Galați rămân sub umbrela PSD, Vrancea fiind însă pierdută de social-democrați. Totodată Iașul a fost pierdut în momentul trecerii primarului Chirica la PNL. La malul mării doar Tulcea a mai rămas dominată de PSD, Constanța fiind adjudecată de liberali. În fine, PSD mai controlează Buzăul, Brăila, Ialomița și Călărași.

UDMR controlează județele etnice

UDMR rămâne cu județele din țară unde predomină votul etnic – Harghita și Covasna, dar și Satu Mare. Surpriza ar putea fi reprezentată de Mureș, acolo unde cei de la UDMR au reușit sa se impună și la nivelul primăriei din Târgu Mureș.

Liberalii și pluseriștii își împart restul țării

Liberalii au câştigat preşedinţia în 17 judeţe, cu 9 mai multe faţă de alegerile din 2016. Chiar dacă nu au câştigat niciun consiliu judeţean, cei de la alianţa USR-PLUS au luat un număr mare de primari ori consilieri locali. Şi îşi ascut săbiile pentru alegerile parlamentare. Liberalii și-au adjudecat victorii importante în Vrancea, Iași, Giurgiu și Constanța pe spatele social-democraților. Sectorul 6 din Capitală a revenit candidatului PNL, Ciprian Ciucu, iar candidatul comun al alianței USR-PLUS-PNL, Nicușor Dan a luat Capitală. Liberalii au pierdut totuși câteva orașe în favoarea celor de la USR-PLUS, Timișoara, Alba Iulia și Brașov fiind cele mai importante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.