Skip to content
Ediția de Astăzi Recent

Cum decurg negocierile pentru formarea Guvernului Orban

Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat că vineri, 18 octombrie, va avea discuții și cu reprezentanții USR pentru a vedea dacă susțin formarea viitorului Guvern. Totodată, premierul desemnat a precizat că a luat act și de solicitările ALDE și de cele ale altor reprezentanți ai partidelor politice cu care a discutat.

În urma discuției cu delegația, care a reprezentat ALDE, am luat act de punctele de vedere și de solicitările exprimate de reprezentanții ALDE și pot să vă spun că sunt, cea mai mare parte a punctelor care au fost puse în discuție, din punctul meu de vedere sunt rezolvate. Cota unică de impozitare, se știe foarte clar că Partidul Național Liberal este cel care a introdus această reformă fiscală, privind cota unică de impozitare și este un apărător hotărât al cotei unice de impozitare. În ceea ce privește accentul pe investiții, în proiectul bugetului pe 2020, este clar că acesta este și obiectivul nostru de a crește alocările bugetare pe investiții. În ceea ce privește deblocarea și chiar un sistem de monitorizare a evoluției marilor proiecte de infrastructură, de asemenea, este, din punctul nostru de vedere, o solicitare pertinentă pe care noi o vom pune în practică. În privința listării la bursa Hidroelectrica, normal că am spus da, noi susținem acest lucru de foarte mult timp și, probabil, dacă am fi fost la Guvernare deja de mult Hidroelectrica ar fi fost listată pe bursă. Mai mult decât atât, noi vrem să listăm și alte companii ale statului, cum sunt Aeroportul. Cec Bank, care poate să fie capitalizat prin o listare la bursă, chiar o emisie de acțiuni la bursă. De asemenea, alte condiții legate de Justiție, Pentru noi este foarte clar, noi respectăm voința cetățenilor. Președintele României a convocat un referendum, în urma acestui referendum, cetățenii români au decis că Guvernul nu are dreptul să emită OUG în domeniul Justiției. Sigur, asta nu înseamnă că nu ne menținem punctul nostru de vedere, care deja este exprimat prin proiecte de lege care sunt depuse la Parlament, de la proiectul de lege privitor la abrogarea recursului compensatoriu sau măcar abrogarea recursului compensator pentru faptele grave, comise cu violență, omoruri, violuri și alte fapte grave. De asemenea, în ceea ce privește desființarea Secției speciale, Partidul Național Liberal a înaintat un proiect de lege în sensul acesta. În ceea ce privește alte chestiuni legate de alegerile în două tururi, normal, Partidul Național Liberal a înaintat un proiect de lege care se află în dezbaterea Camerei Deputaților și pe care normal că îl susținem. Ca atare, nu avem niciun fel de problemă și cu această, să spun, solicitare. În principiu, nu există niciun fel de punct de vedere exprimat de partenerii noștri la negociere care să reclame vreo problemă din partea noastră”, a declarat premierul desemnat.

În ceea ce privește votul pentru trecerea Guvernului, Orban este încrezător că va trece noul Guvern.

Am pornit la un drum împreună și nu văd de ce ne-am opri la jumătatea drumului, pentru că, Guvernul Dăncilă, rămășițele Guvernului Dăncilă, chiar dacă Guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură, continuă să exercite puterea, este adevărat, limitată în urma moțiunii de cenzură, la Palatul Victoria. În fiecare zi comit noi și noi ilegalități, urmăresc, într-un mod total nelegitim, să-și fixeze pe posturi pe toți cei din clientela politică pe care i-au promovat prin ușa din dos, generează cheltuieli publice pentru care nu există acoperire financiară. De asemenea, semnează contracte sau încearcă să forțeze semnarea unor contracte în condițiile în care nu sunt îndeplinite condițiile legale, tot pentru a genera obligații pentru viitorul Guvern. Orice zi în care Guvernul Dăncilă rămâne la butoane prezintă un risc major pentru România și provoacă consecințe pe termen mediu și lung, negative pentru români. Am așteptări (de la USR n.red.) să continuăm drumul pe care am pornit împreună în urmă cu 3 ani de zile, am colaborat, în Opoziție fiind, în bătălia contra PSD, am colaborat în asigurarea succesului moțiunii de cenzură și am încredere că această colaborare poate continua prin susținerea învestirii Guvernului”, a mai explicat premierul desemnat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.