Skip to content
Spot

Cum funcționează programul IMM Factor și ce condiții trebuie să îndeplinească firmele pentru a obține credite garantate de stat pentru plata facturilor

Sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii afectate de pandemia de coronavirus. Programul IMM Factor aprobat la sfârșitul lunii noiembrie de Comisia Europeană, pune la dispoziția IMM-urilor afectate de pandemia de coronavirus diverse posibilități de finanțare de tip factoring.

Programul este susținut printr-o schemă de ajutor de stat în valoare de 216 milioane de euro, din care 207 milioane de euro reprezintă garanțiile de stat, iar 9 milioane de euro vor acoperi costurile de finanțare, potrivit PSNews.ro

Acest program va fi implementat de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Înteprinderile Mici și Mijlocii, pe baza unor convenții de lucru ce vor fi semnate cu finanțatorii care se vor înscrie în Program.

Practic, prin IMM Factor, beneficiarii programului își vor putea regla cash-flow-ul prin încasarea la timp sau înainte de scadentă a facturilor emise, reducându-și, în același timp, riscul de neîncasare a facturilor, acesta fiind preluat și împărțit de banca și stat. Totodată, prin program, IMM-urile vor beneficia de garantarea în procent de 50% a finanțărilor tip factoring și de granturi care vor  acoperi integral costurile de garantare, precum și 50% din costurile de finanțare.

Important de precizat este că valoarea plafonului de garantare este de maxim 5 milioane lei/beneficiar iar valoarea maximă a unei singure garanții este de 750.000 lei. Astfel, valoarea finanțărilor si perioadele de trageri și rambursări pe măsura prezentării, se vor stabili de fiecare finanțator în parte, prin normele proprii de creditare.

Ce condiții trebuie să îndeplinești

IMM Factor va putea fi accesat de IMM-uri înființate în baza Legii 31/1990 cu modificările și completările ulterioare care trebuie să îndeplinească condițiile de eligibilitate ale finanțatorilor și care nu trebuie să se afle în dificultate financiara sau în litigiu (ca pârât) cu Ministerul Finanțelor, să aibă credite restante în ultimele 6 luni și obligații fiscale restante, să înregistreze popriri pe conturi, să figureze cu incidente majore privind biletele la ordin, să se afle în interdicție de a emite cecuri sau să fie subiect al unei decizii de recuperare a unui ajutor de stat.

De asemenea, firmele trebuie să activeze în domenii eligibile, din program fiind excluse intermedierile financiare și asigurările, tranzacțiile imobiliare, activitățile de jocuri de noroc și pariuri, producția sau comercializarea de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, cu excepția vinului și berii, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe si preparate stupefiante si psihotrope, activitătile de închiriere și leasing, precum și activitățile de investigare si protecție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.