Skip to content
Administrație locală Ediția de astăzi Recent

Cum își acoperă incompetența Aladin Georgescu în proiectul de reabilitare al muzeului: cu deschiderea unui acvariu

Dacă romanii şi Apolodor din Damasc au ridicat Podul lui Traian de peste Dunăre în doi ani, Consiliul Județean Mehedinţi încearcă fără succes, de zece ani, să finalizeze lucrările de reabilitare al Muzeului Regiunii Porţilor de Fier. Acum, președintele CJ Mehedinți, Aladin Georgescu, se laudă cu deschiderea acvariului.

Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin poate fi un exemplu de AȘA NU atunci când vine vorba de modul cum fondurile europene au fost gestionate de un consiliu județean. Practic, CJ Mehedinți a reușit ”performanța” ca în zece ani de la începerea lucrărilor să nu finalizeze acest obiectiv și, mai grav, să fie sancționat de UE, care a stopat finanțarea, iar instituția condusă de Aladin Georgescu a fost nevoită să continue lucrările cu fonduri proprii.

Proiectul de reabilitare a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier, finanţat de Uniunea Europeană, trebuia finalizat la sfârşitul anului 2015. Aşa se face că la aceea dată proiectul a fost catalogat ca fiind unul „cu risc de neimplementare în perioada de eligibilitate”. Ca sancţiune, lucrările au fost continuate pe fonduri de la bugetul judeţului, de aproximativ 15 milioane de lei. Consiliul Judeţean Mehedinţi a aprobat această sumă la începutul anului 2016, bani cu care evident se puteau realiza alte proiecte.

Cu acelaşi optimism pe care îl afişa şi în cursul anului 2015, când declara că proiectul va fi finalizat până la sfârşitul anului 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu, spunea la începutul anului 2016 că lucrările vor fi gata la 30 iunie 2016:

„Vreau să liniştesc pe toată lumea în sensul că s-au asigurat banii necesari pentru terminarea celor trei obiective deosebit de importante pentru judeţul nostru, proiectul privind reabilitarea Muzeului Regiunii Porţilor de Fier (…) Da. Au rămas lucrările cele mai grele, lucrări care nu au fost finalizate până la sfârşitul anului trecut de firmele care lucrau acolo. Au încetat contractele cu aceste firme, în momentul de faţă se lucrează la documentaţia de achiziţie, urmând să se scoată 9 sau 10 loturi la achiziţie. Părerea mea este că se pot încheia lucrările până la sfârşitul lunii iunie 2016”.

Ce declară Georgescu și care este de fapt realitatea

Da! Lucrările s-au ”liniștit” la Consiliul Județean Mehedinți pentru că iată au trecut patru ani de atunci și muzeul nu este finalizat, dar Aladin Georgescu se laudă cu deschiderea acvariului. Ba mai mult, acesta spune că s-au alocat ”sume substanțiale” de la Consiliul Județean, fără să pomenească de faptul că forul județean a fost de fapt sancționat de Comisia Europeană. Ceea ce uită Aladin Georgescu este faptul că Muzeul Regiunii Porților de Fier este un simbol al Drobetei, iar finalizarea lucrărilor este așteptată cu mult interes de toată lumea.

”Încă de la momentul când s-au accesat fonduri europene pentru a se reabilita, reamenaja ceea ce avem aici, fonduri care însă nu au fost suficiente și instituția pe care o reprezint Consiliul Județean Mehedinți a investit, a alocat sume substanțiale pentru a amenaja ceea ce dvs vedeți aici”, a declarat sâmbătă la deschiderea acvariului Aladin Georgescu.

Nu mai vorbim că și în prezent Piciorul Podului lui Traian, una dintre cele mai grandioase construcţii de acest gen din întreaga antichitate, zace în aceeași cuvă de beton și înconjurat de mizerie. Piciorul Podului lui Traian este inclus în proiectul de reabilitare al muzeului. La ora actuală se păstrează din această construcţie un fragment al pilei pe malul Serbiei şi, ruinele capătului de pod (pila culee), pila intermediară 2 şi pila portar la Drobeta.

Un alt proiect eșuat

Aceeași soartă o va avea și proiectul privind sistemul de management integrat al deșeurilor solide din județul Mehedinți, sistem care nu este operațional. Foarte grav este faptul că în acest caz din Consiliul Județean Mehedinți condus de Aladin Georgescu riscă să returneze toate cele aproximativ 30 milioane de euro fonduri europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.