Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Cum se prepară turta de mălai în țest, după o rețetă tradițională din zona de munte a Mehedințiului

Vă propunem o reţetă tradiţională din nordul  Mehedinţiului, culeasă de la Isverna. Reţeta se găseşte într-o culegere semnată de Narcisa-Alexandra Ştiucă, „Ospăţ cu gust de Mehedinţi”.

“Cernem cu sita făina de porumb într-o postavă, fierbem apa și punem în postavă peste ea. Mai punem și făină de grâu ca să iasă bun, dulce. Apa trebuie să fie fiartă, fiartă în clocot ca să se strângă făina de grâu. Frământăm bine, mult, ca să se lege.

Apoi punem boțul pe un fund rotund și-l spoim cu apă și cu făină de grâu. Facem jarul și-l tragem cu o greblă și-l facem vatră de jur împrejur și punem țestul. Până facem mălaiul în postavă, țestul îl punem pe jar și pe urmă îl punem pe mălai; se pun și sare, și frunze de nuc ca să nu se lipească, dar să prindă și gust. La noi nu se pune drojdie, dar în alte părți mai pun drojdie ca să crească. La copt stă în jur de o oră. Turta de mălai ține și două zile. Trebuie cam cinci kilograme de făină de porumb, făină de grâu punem după gust ca să se lege și să fie mai dulce și apă pui cât crezi că e suficientă pentru făina aia, dacă trebuie mai pui.

La Știucani, la Gheorghești și în alte sate, există și o altă rețetă de mălai copt în cuptor. Se pune apă la fiert, sare după gust, se adaugă făina de mălai și se amestecă până se face cir sau păsat și se fierbe puțin. Într-o postavă de lemn (copaie) pune făina de mălai, un pumn de făină de grâu, adaugi păsatul și iar făina de porumb, amesteci foarte bine și apoi frămânți cu mâna. Odată compoziția legată, se pune pe cărpător (lopata de pâine) pe care se presară puțină făină de mălai și se bagă la cuptor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.