Skip to content
Ediția de astăzi Lifestyle Recent

Cum se pun murăturile pentru iarnă în butoi

Gospodinele fac ultimele pregătiri pentru iarnă în această perioadă. Iată aici o rețetă eficientă și plină de savoare a Sandei Marin, celebra autoare de cărți de bucate, pentru murăturile în butoi.

Murăturile pentru iarnă se fac în butoiașe de stejar a căror mărime depinde de nevoile casei. Butoiul se spală și se opărește bine (butoiul întrebuințat numai pentru murături devine cu atât mai bun cu cât se învechește). Dacă are miros de mucegai, se stinge în el o mână de var. După ce s-a stins varuk, se spală butoiul cu mai multe ape, frecându-l cu o perie, și se lasă să se zvânte. Se freacă apoi înăuntru cu usturoi pisat.

Separat se spală în două-trei ape: castraveți, pepeni verzi mici, ardei lungi, gogonele (pătlăgele roșii crude), mere tari, țelină, rădăcină de pătrunjel, morcov.

Tot zarzavatul întrebuințat trebuie să fie proaspăt și nevătămat, altfel se moaie în timpul iernii. Se așază toate în butoi, în proporțiile dorite, se adaugă mărar uscat și câteva fire de hrean sau frunze de vișin care țin murăturile tari, iar deasupra se toarnă saramura fierbinte făcută din 500 g de sare la 10 litri de apă.

Ca să fie murăturile gustoase și să țină mai bine, se adaugă câte 1 litru de oțet la fiecare 10 litri de apă. Se astupă bine cu dopul de lemn și în fiecare zi, timp de 10 zile, se rostogolește butoiul prin curte, ca să se amestece bien murăturile și saramura să le cuprindă pe toate. Se așază apoi butoiul într-o pivniță uscată și se desfundă atunci când dorim să consumăm murăturile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.